nieuws

Toyota verwacht veel hoger verlies

Home

Toyota verwacht veel hoger verlies

Toyota stevent dit boekjaar af op een veel groter verlies dan eerder werd voorzien. Dat maakte het concern vrijdag bekend. De grootste autofabrikant van Japan verwacht dit boekjaar, dat eind maart wordt afgesloten, een operationeel verlies van 450 miljard yen (3,9 miljard euro) te moeten incasseren.

In december dacht Toyota het verlies nog te kunnen beperken tot 150 miljard yen (1,3 miljard euro). Vorig jaar boekte het bedrijf een operationele winst van 2,3 biljoen yen.

Toyota wordt net als zijn branchegenoten hard geraakt door de wereldwijde recessie, waardoor de vraag naar auto’s vooral in de Verenigde Staten en Europa sterk is gedaald. Het concern zag de omzet in de periode van april tot en met december daardoor al met bijna 14 procent dalen.

In de laatste drie maanden van 2008 boekte Toyota een nettoverlies 164,7 miljard yen (1,4 miljard euro). Een jaar werd nog een winst van 458,6 miljard yen behaald.

“Het was een hele moeilijke periode”, beaamde vice-president Mitsuo Kinoshita. “We kunnen niet zeggen wat er in het komende jaar gaat gebeuren, maar we hopen dat we nu op de bodem zitten.”

Kredietbeoordelaar Moody’s verlaagde eerder op de dag de kredietwaardigheid van Toyota. Volgens Moody’s zijn de vooruitzichten voor het bedrijf somber door de wereldwijde verzwakking van de automarkt, de dure yen en onstabiele prijzen van grondstoffen.

Toyota stootte vorig General Motors van de troon als ’s werelds grootste autoproducent gemeten naar verkopen. Dit kwam echter vooral omdat de verkopen van GM wereldwijd nog sterker afnamen dan die van Toyota.

Bron: ANP

Reageer op dit artikel