nieuws

Testcentum voor DAF, huiswerk voor JP

Home

Testcentum voor DAF, huiswerk voor JP

DAF heeft een nieuw motorentestcentrum en minister president Balkenende verrichtte de officiële opening. Hij bekeek de geavanceerde technologie en sprak over het belang daarvan voor de BV Nederland. Maar zijn bezoekje aan DAF was niet geheel vrijblijvend. Directeur Aad Goudriaan gaf de premier een verlanglijstje met vijf punten mee naar huis…

“De motorenproductie verdwijnt uit Eindhoven”, dacht menig deskundige na de overname van DAF door Paccar in 1996. Niets bleek minder waar. Het concern investeerde een miljard euro in de Eindhovense motorenfabriek en maakte van DAF de motorenontwikkelaar voor de hele groep.

20 testcellen

Het nieuwe motorentestcentrum is daarvan het jongste bewijs. Het kostte 50 miljoen euro, maar dan staat er ook wat. Het gebouw meet 60 x 130 meter en telt 20 hypermoderne testcellen.

Duurproeven

De cellen zijn ingericht voor duurproeven. Motoren draaien er 24/7 bij omgevings-

temperaturen van -20 tot +50°C. Simulatie van hoogtes tot 4000 meter boven zeeniveau is geen probleem. Uiteraard meet de apparatuur ondertussen de niveaus van geluid, vermogen, emissie en andere variabelen.

Energie terugwinnen

Verder hebben de testcellen geen waterremmen, maar elektrische remunits. Voordeel: 20 testmotoren leveren tot 8 megawatt elektrische energie. Daarmee voorzien ze een vijfde van de DAF-fabriek van stroom.

Ook de luchtbehandeling is indrukwekkend. Die is in staat iedere cel van 36.000 m3 geconditioneerde verbrandingslucht per uur te voorzien.

Minder emissies, meer ontwikkeling

DAF-Directeur Goudriaan legde uit waar al die high tech voor nodig is: “De toekomstige Europese Euro 6- en Amerikaanse EPA 10-emissie-eisen vragen enorm veel ontwikkelingswerk en beproevingscapaciteit.”

Op zoek naar mensen

Goudriaan benadrukte het belang van DAF als truckproducent en ontwikkelaar voor de BV Nederland: “Met dit testcentrum creëren we 80 arbeidsplaatsen op HBO- en academisch niveau. En de invulling daarvan is een uitdaging op zich”.

Verlanglijstje

Dat bracht Goudriaan op zijn verlanglijstje voor Balkenende:

●Een betere infrastructuur rond Eindhoven;

●Wegnemen handelsbarrières met het Verre Oosten;

●Bescherming intellectueel eigendom;

●Harmonisatie van emissienormen. En bij aanbestedingen geen technologie (aardgasmotoren), maar een emissieniveau voorschrijven.

●Het zekerstellen van voldoende goed opgeleid arbeidspotentieel.

Ga er maar aanstaan. We wensen de premier sterkte.

Erwin den Hoed (Redactie Auto & Motor TECHNIEK)

Reageer op dit artikel