nieuws

Staatssteun voor Opel?

Home

Staatssteun voor Opel?

De Duitse regering wil praten met de in moeilijkheden verkerende autoproducent Opel, maar is niet bereid blind in de bres te springen voor hele industrieën die lijden onder de financiële crisis. Dat heeft de Duitse minister van Financiën Peer Steinbrück zondag gezegd.

“Bedrijven die verantwoordelijk zijn voor hun eigen problemen moeten niet naar de staat komen voor een oplossing”, aldus Steinbrück tegen de krant Leipziger Volkszeitung. “Dit zal eenvoudigweg niet werken bij de Duitse regering.” Volgens de Duitse minister van Economie Michael Glos is het niet de verantwoordelijkheid van de staat om in te grijpen als de vraag van consumenten afneemt.

Opel zou een noodkrediet van minstens 1 miljard euro willen van de overheid en de deelstaten om zijn activiteiten door te kunnen zetten. Opel telt ruim 25.000 werknemers in Duitsland en zorgt verder voor tienduizenden arbeidsplaatsen bij Duitse toeleveranciers.

“Er zijn tienduizenden banen, direct en indirect, verbonden aan Opel. Geen politicus kan in zo’n situatie onverschillig blijven”, aldus Steinbrück.

Bondskanselier Angela Merkel heeft maandag een ontmoeting met topmensen van het bedrijf. Dinsdag praat de Duitse regering met Duitse deelstaten over de problemen in de bredere autosector.

De wereldwijde financiële crisis heeft de vraag naar nieuwe auto’s ernstig teruggedrongen. In Duitsland heeft dit geleid tot grote zorgen, aangezien daar bijna een op de vijf werknemers direct of indirect in de sector werkzaam is.

Opel wordt vooral geraakt door de financiële problemen van moederconcern GM. GM vreest begin komend jaar zonder geld te zitten. Aankomend Amerikaans president Barack Obama dringt aan op een reddingsplan van de overheid voor de autoproducenten van de Verenigde Staten.

De Duitse vakbond IG Metall en autofabrikanten BMW, Porsche, Opel, Ford, Daimler, Volkswagen en Audi vroegen de EU zaterdag in een gezamenlijke brief aan Eurocommissaris Guenter Verheugen om bij mogelijke staatssteun ook de banen te garanderen. De ondernemingen willen geen bedrijfsgebonden ontslagen aanzeggen.

Maandagmiddag liet een regeringswoordvoerder weten dat de Duitse overheid bereid is Opel financieel te steunen, onder voorwaarde dat het geld niet in de zakken belandt van het Amerikaanse moederbedrijf General Motors. “Ik denk dat de overheid alles zal doen wat mogelijk is om het bedrijf te helpen”, aldus de zegsman. Berlijn wil echter zeker zijn dat de financiële steun niet door GM wordt gebruikt voor doeleinden buiten Duitsland. De eventuele hulp aan Opel moet ook aan alle Europese regels voldoen en mag niet leiden tot een stortvloed aan aanvragen voor overheidshulp van andere bedrijven, aldus de woordvoerder.

Bron: ANP

Reageer op dit artikel