nieuws

Spyker voert productie weer op

Home

Spyker voert productie weer op

Spyker Cars heeft zijn productie en verkoop in het tweede kwartaal verder opgevoerd. Er rolden 22 auto’s van de band en er werden er 26 bezorgd bij klanten. Dat bleek uit de vrijdag gepubliceerde halfjaarcijfers.

Spyker maakte eind april al bekend in het eerste kwartaal twaalf auto’s te hebben gemaakt en er achttien te hebben verkocht. De productie kon worden opgevoerd dankzij een kapitaalinjectie van de Snoras Bank uit Litouwen, die in ruil voor het geld de voornaamste aandeelhouder werd.

Ook zorgde het verse kapitaal ervoor dat de onderneming uit Zeewolde zijn verlies flink kon terugdringen, tot 8,8 miljoen euro in de eerste zes maanden van dit jaar van 29,9 miljoen euro een jaar eerder.

Spyker lijkt het rampzalige jaar 2007 definitief achter zich te hebben gelaten. Het bedrijf kampte vorig jaar met een aanhoudende stroom van negatieve berichten over wanbetaling en een kwakkelende financiële positie. Volgens bestuursvoorzitter Victor Muller zijn de banden met klanten en leveranciers aangehaald en is de aanlevering van onderdelen goeddeels hersteld.

De topman is dan ook “over het algemeen” positief over dit jaar. In de tweede helft zullen de productie en verkoop op het gewenste niveau komen. De uiteindelijke omvang van de productie is afhankelijk van de snelheid waarmee het nieuwste model, de C8 Aileron, gemaakt kan worden. De Aileron moet vanaf het vierde kwartaal van de band rollen.

Spyker heeft hoge verwachtingen van de Aileron, die sinds kort uitgerust kan worden met een automatische versnellingsbak. Volgens Muller kan Spyker met het model een hele nieuwe klantenkring aanspreken en zal het potentiële aantal afnemers “ten minste” verviervoudigen.

Bron: ANP

Reageer op dit artikel