nieuws

Rijden op windkracht!

Home

Rijden op windkracht!

Het gaat niet voor de wind, met zulke hoge brandstofprijzen als we vandaag hebben. Of toch? Waar anders dan in Nederland kan de eerste race voor windwagens georganiseerd worden. Op 23 augustus moet de Aeolus race tonen wat je met wind en moderne techniek kan om een wagen aan te drijven. We hebben een voorbeeld, de Ventomobil van de Universiteit Stuttgart.

Een jaar is er door studenten van de afdeling lucht- en ruimtevaart gewerkt aan de Ventomobil. Om het driewielige ding een auto te noemen zou te ver gaan. Maar er is sprake van nog vijf deelnemers uit diverse Europese landen. Dus wie weet wat voor interessante voertuigen er nog aan de start komen.

Twee meter propeller

De Aeolus race vindt plaats op de laatste dag van het Tall Ships zeilevenement in Den Helder. Langs de kust wordt een weg van 3 km uitgezet, die zo snel mogelijk op windkracht afgelegd moet worden.

De deelnemende voertuigen moeten daarbij ook tegen de wind in kunnen rijden. Dat schijnt geen probleem te zijn voor de Ventomobil uit Stuttgart, uitgerust met een propeller van twee meter diameter op een koolstofvezel frame.

Zes projecten

Het vorig jaar opgerichte InVentus team van de Universiteit Stuttgart heeft zijn windwagen al helemaal klaar. In de windtunnel deed ‘ie al precies wat de studenten vooraf met berekeningen voorspeld hadden.

Nu nog zien hoe dat op de 23e van deze maand uitpakt in de echte Noordzeebries bij Den Helder. Daar is van 20 t/m 23 augustus de finish van de Tall Ships Races, ook al zeer de moeite waard om te gaan zien.

Naast de Universiteit Stuttgart hebben nog drie andere studiecentra een windwagen ingeschreven, plus nog twee ontwikkelingsinstituten waaronder het Nederlandse ECN.

Peter Fokker (Redactie Auto & Motor TECHNIEK)

Reageer op dit artikel