nieuws

Onderwater-auto van Rinspeed

Home

Onderwater-auto van Rinspeed

Amfibische auto’s die zowel kunnen rijden als varen kennen we al. Maar een auto die zelfs kan duiken nog niet, tenminste niet in het écht. De Zwitserse tuner Rinspeed, nooit verlegen om een stunt op de ‘huisshow’ in Genève, gaat het realiseren. Komend voorjaar zullen ze de sQuba als showmodel presenteren. Daarmee duikt u tot 10 meter diep.

Het is al een traditie geworden dat Frank Rinderknecht voor elke Geneefse autoshow zijn fantasie de vrije loop laat. Op het eerste gezicht zal zijn showmodel voor maart 2008 wat tegenvallen. Een ietsje aangepaste Lotus Elise, lijkt het.

Tot 10 meter diep

Al eerder bouwde Rinderknecht een cabrio met uitklapbare draagvleugels, waarop de auto kon varen. Sterker nog, hij stak met die in 2004 getoonde Splash vorig jaar het Kanaal over. Ten bewijze dat het niet alleen maar leuk bedacht was, maar echt werkt.

Deze keer ging hij een nog groter uitdaging aan. In de James Bond film ‘The spy who loved me’ zien we agent 007 in een Lotus Esprit onder water gaan. Dat berustte echter geheel op filmische trucage. Rinderknecht wilde het echt mogelijk maken.

Zijn sQuba zou tot tien meter diep kunnen duiken, waarnaast de auto ook nog kan rijden en gewoon varen. De inzittenden hebben wel duikuitrusting nodig, maar die is aan boord.

Drie aandrijfsystemen

Onder water ga je met een verbrandingsmotor niet ver komen, dus heeft de sQuba elektrische aandrijving. Die 37 kW elektromotor werkt te land op de achterwielen. Hij wordt gevoed door vier Li-ion-accupakketten van 48 V elk.

Om te varen wordt de aandrijving omgeleid naar twee schroeven onder de achterbumper. Onder water gebruikt de sQuba waterstraalaandrijving, voorin de auto gemonteerd. Het koetswerk is geen standaard Lotus-product, Rinspeed bouwt het uit koolstof ‘nanobuizen’. Holle vezels dus.

Zo weegt de auto volgens opgaaf maar 920 kg. Er zijn twee luchttanks aan boord met samen 33 liter inhoud. Ademlucht voor de inzittenden, maar er zal toch ook een drijfinrichting met luchtkamers moeten zijn. Zinken wil een auto immers best, weer opstijgen is een heel ander verhaal.

Of dat nog niet genoeg is belooft Rinspeed ook nog dat de sQuba autonoom zal kunnen rijden, dus zonder bestuurder. We zullen zien, op de autoshow van Genève, 6 t/m 16 maart 2008.

Peter Fokker (Redactie Auto & Motor TECHNIEK)

UPDATE 14 februari 2008: Rinspeed sQuba kan echt onder water!

Petje af voor Frank Rinderknecht, baas van de Zwitserse tuner Rinspeed. Liefst elk jaar bedenkt hij iets geks voor de autoshow in Genève. Geen hol showmodel, wat hij bedenkt moet ook echt werken. Zoals deze sQuba. Konden we het eerst nog niet helemaal geloven, tot we deze video zagen. Sorry, Herr Rinderknecht, na deze stunt zullen wij niet meer twijfelen. Als Frank het wil, dan kan het.

Reageer op dit artikel