nieuws

Nog geen volledige controle Porsche over VW

Home

Nog geen volledige controle Porsche over VW

Porsche heeft donderdag een gevoelige nederlaag geleden in zijn pogingen de volledige controle te krijgen over autofabrikant Volkswagen. De rechtbank in Hannover verwierp een klacht van Porsche over het vetorecht van de deelstaat Nedersaksen bij VW.

Porsche is de grootste aandeelhouder van VW met een belang van nu bijna 43 procent plus opties op nog eens 31,5 procent van de aandelen. De sportwagenfabrikant wil de macht krijgen over VW, maar stuit daarbij op de zogenoemde VW-wet. Die wet bepaalt dat belangrijke beslissingen alleen met een meerderheid van 80 procent van de aandeelhouders plus een stem kunnen worden genomen. Daarmee geeft de wet de deelstaat Nedersaksen, die in het bezit is van een belang van 20,3 procent in VW, een vetorecht.

Het Europese Hof van Justitie had Berlijn eind vorig jaar gemaand de VW-wet te herzien. De wet zou het vrije verkeer van kapitaal hinderen. Daarop werd een aantal bepalingen geschrapt, maar het vetorecht van Nedersaksen bleef behouden.

De uit 1960 stammende VW-wet is bedoeld om de autofabrikant uit Wolfsburg te beschermen tegen een eventuele buitenlandse overname. Ook moet de wet de belangen van werknemers bij het concern waarborgen.

Porsche liet weten in beroep te gaan tegen de uitspraak. “Het besluit is onbegrijpelijk voor ons”, aldus een woordvoerder van Porsche. De minister van Financiën van Nedersaksen, Hartmut Möllring, was juist tevreden over het vonnis. “Het oordeel van vandaag is een 100 procent overwinning.”

Ook bij VW was er vreugde over de uitspraak. Volgens de voorzitter van de ondernemingsraad, Bernd Osterloh, beschermt de VW-wet de werknemers tegen banenverlies en fabriekssluitingen.

De Europese Commissie waarschuwde Duitsland donderdag dat ze opnieuw naar het Europese Hof van Justitie stapt als het vetorecht van de deelstaat bij VW niet binnen twee maanden wordt afgeschaft.

Bron: ANP

Reageer op dit artikel