nieuws

Mitsubishi en Mazda koersen af op verlies

Home

Mitsubishi en Mazda koersen af op verlies

Mitsubishi en Mazda worden flink geraakt door de wereldwijde economische malaise. Beide autofabrikanten waarschuwden woensdag dat zij dit boekjaar zullen sluiten met verlies.

Mitsubishi, na Toyota, Honda en Nissan de vierde grootste autoproducent van Japan, voorziet een nettoverlies van 60 miljard yen (520 miljoen euro) in het boekjaar dat op 31 maart wordt afgesloten. Eerder ging het bedrijf nog uit van een winst van 34,7 miljard yen (300 miljoen euro).

Mitsubishi waarschuwde dat de moeilijke omstandigheden nog tot ver in 2010 kunnen aanhouden. “Op dit moment kunnen we niet beoordelen of de situatie in het komende boekjaar zal stabiliseren”, aldus topman Osamu Masuko.

Concurrent Mazda denkt dit boekjaar 13 miljard yen (112 miljoen euro) te zullen verliezen. De op vier na grootste automaker van het land ging eerder nog uit van een positief resultaat van 50 miljard yen (433 miljoen euro).

Vorig boekjaar kwam Mazda nog uit op een recordwinst van bijna 92 miljard yen (797 miljoen euro), dankzij een sterke groei van de verkopen in de Verenigde Staten en in Europa. In de periode van april tot en met december vorig jaar verkocht het echter 10 procent minder auto’s in de VS dan een jaar eerder.

De slechte prestaties van de autoproducenten laten ook hun sporen na in de autosport. Mitsubishi kondigde woensdag aan dat het zich vanwege de economische neergang terugtrekt uit de Dakar Rally.

Bron: ANP

Reageer op dit artikel