nieuws

Miljardensteun voor Saab en Volvo

Home

Miljardensteun voor Saab en Volvo

De Zweedse overheid steunt de auto-industrie in het land met een pakket maatregelen ter waarde van zo’n 28 miljard kroon, circa 2,65 miljard euro. Dat is donderdag bekend geworden.

Volvo en Saab, respectievelijk eigendom van Ford Motor en General Motors, krijgen circa 20 miljard kroon aan kredietgaranties. De rest van het geld wordt besteed aan “noodleningen”, die de fabrikanten later moeten terugbetalen, zo liet de Zweedse regering weten. De overheid wijst er nadrukkelijk op dat er geen plannen bestaan om de autoproducenten op te kopen.

De Amerikaanse eigenaren van de Zweedse automerken zijn in ernstige problemen gekomen als gevolg van de financiële crisis en de sterk afgenomen vraag. Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft woensdag een akkoord bereikt over hulp van zo’n 15 miljard dollar voor de autoproducenten, maar het is nog onzeker of de Senaat daar ook mee instemt.

De Zweedse minister van Financiën Anders Borg liet weten dat “wij de problemen van de autofabrikanten moeten adresseren en de omstandigheden moeten creëren waarbinnen zij op de markt kunnen opereren”.

De Zweedse auto-industrie is verantwoordelijk voor circa 15 procent van de export van het land. Inclusief de toeleveringsbedrijven werken er zo’n 140.000 mensen.

Bron: ANP

Reageer op dit artikel