nieuws

Honda verwacht scherp lagere jaarwinst

Home

Honda verwacht scherp lagere jaarwinst

Honda Motor verwacht dat zijn jaarwinst scherper zal dalen dan het bedrijf eerder had verwacht. In het afgelopen kwartaal kelderde de nettowinst al met 90 procent tot 20,2 miljard yen (175 miljoen euro). Dat maakte Honda vrijdag bekend.

Voor het hele gebroken boekjaar 2008/2009, dat eindigt in maart, rekent Honda nu op een nettowinst van 80 miljard yen (694 miljoen euro). Eerder werd uitgegaan van 185 miljard yen. De op een na grootste autofabrikant van Japan heeft vooral last van de sterk dalende verkoop in de Verenigde Staten en de sterke yen. Het is al de vierde winstwaarschuwing die Honda geeft voor dit boekjaar.

De omzet van Honda ging over het afgelopen kwartaal met 17 procent omlaag tot 2,5 biljoen yen (21,6 miljard euro). De wereldwijde autoverkoop nam met 5,1 procent af tot 940.000 voertuigen, geleid door een afname van 14 procent in de VS en 7 procent in Japan.

Vrijdag meldden Japanse media dat Toyota Motor dit boekjaar op een operationeel verlies van 400 miljard yen (346 miljoen euro) kan uitkomen, in plaats van de eerder verwachte 150 miljard yen. Dat wordt het eerste operationele verlies voor Toyota ooit.

Wegens de sterk afgenomen vraag naar auto’s legt Honda zijn fabriek in het Britse Swindon vanaf vrijdag voor vier maanden stil. De 4200 werknemers krijgen de eerste twee maanden volledig doorbetaald, daarna wordt 60 procent van het loon uitgekeerd. De productiestop duurt tot 1 juni.

Eerder maakte Nissan al bekend twaalfhonderd banen te schrappen bij zijn fabriek in het Britse Sunderland. De Britse regering is van plan de auto-industrie met 2,3 miljard pond sterling (2,5 miljard euro) te steunen om haar te helpen de crisis te overleven.

Bron: ANP

Reageer op dit artikel