nieuws

Honda-robots slaan handen ineen

Home

Honda-robots slaan handen ineen

Nog maar pas berichtten we over vioolspelende robots bij Toyota, nu komt Honda weer met een nieuw hoogstandje. Diens ASIMO-robot heeft nu geleerd samen te werken, zowel met soortgenoten als met mensen. En wat als hij moe wordt?

Net zoals men met auto’s wil gaan doen heeft Honda zijn robots verbonden via een draadloos netwerk. Zo kennen ze elkaars positie, en kunnen informatie uitwisselen wat ze aan het doen zijn, en wat er nog moet gebeuren.

Werkoverleg

Als een Honda-robot moe wordt zoekt hij zelf een stopcontact op, en sluit zich aan om bij te laden. De ASIMO’s overleggen wie van hen het dichtst bij een te verrichten taak is. Ook overwegen ze hoe taken het best te verdelen, met het oog op de resterende acculading van elke robot.

Het Europees onderzoeksbureau van Honda gaat samen met de universiteit in het Duitse Bielefeld aan verdere ontwikkeling van ASIMO’s capaciteiten meehelpen.

Filmpje: ASIMO doet braaf alles wat u zegt.

Automatische bediening

De camera-ogen van ASIMO herkennen nu andere robots en mensen, die ze keurig kunnen ontwijken. Opzij stappen, en met een handgebaar aangeven ‘gaat u voor’. Om dat te testen heeft Honda ze nu tot februari 2008 in zijn hoofdkantoor ingezet als bedienend personeel voor gasten. Deze video’s laten zien hoe goed dat ASIMO afgaat.

Peter Fokker (Redactie Auto & Motor TECHNIEK)

Reageer op dit artikel