nieuws

GM snijdt stevig in de kosten

Home

GM snijdt stevig in de kosten

General Motors heeft dinsdag een omvangrijke herstructurering aangekondigd. Het bedrijf wil zijn liquiditeitspositie voor het einde van 2009 met minstens 15 miljard dollar hebben vergroot. Daarvoor moeten onder meer de salariskosten met 20 procent omlaag en schrapt GM de winstuitkering aan de aandeelhouders.

De salarisbesparingen vallen op bestuurlijk en administratief niveau. Dat moet samen met het schrappen van het dividend meer dan 10 miljard dollar aan extra kapitaal opleveren. Ook gaat het bedrijf snijden in de productie en in investeringen, wat tot een besparing van 1,5 miljard dollar moet leiden. Verder wil GM voor 4 miljard dollar bezittingen verkopen en minstens 2 miljard dollar op de kapitaalmarkt lenen.

GM verkeert in grote financiële problemen door de sterk afzwakkende Amerikaanse automarkt, de hoge brandstofprijzen en de fors afgenomen vraag naar suv’s en trucks. Kortgeleden speculeerde een Amerikaanse zakenbank nog over een mogelijk faillissement van GM. Wagoner liet vorige week echter weten dat daar geen sprake van is.

Bron: ANP

Reageer op dit artikel