nieuws

GM, Ford en Chrysler vrezen 2009

Home

GM, Ford en Chrysler vrezen 2009

Ford en General Motors (GM) maken vrijdag naar verwachting opnieuw miljardenverliezen bekend. De eerste helft van het jaar waren de bedrijven samen al goed voor meer dan 27 miljard dollar (bijna 21 miljard euro) aan verliezen, vrijdag komt daar mogelijk nog eens 4 miljard dollar (3,1 miljard euro) bij.

De verliezen worden veroorzaak door kelderende autoverkopen. GM maakte eind oktober bekend dat de wereldwijde verkopen in het derde kwartaal ruim 11 procent waren teruggelopen. In oktober ging het nog harder. GM en Ford verkochten in Noord-Amerika respectievelijk 45 en 30 procent minder auto’s.

De miljardenverliezen hakken hard in op de kapitaalreserves van de automakers. Volgens kredietbeoordelaar S&P zullen de bedrijven het eind van dit jaar wel halen, maar is het de vraag of de bedrijven genoeg geld hebben om 2009 te overleven.

Een fusie tussen Ford en GM of GM en het eveneens geplaagde Chrysler, wordt gezien als een mogelijke oplossing voor de problemen. Eerder ketste een fusie tussen GM en Chrysler af nadat de regering Bush had gezegd niet bereid te zijn mee te betalen in een mate waarop de bedrijven hadden gehoopt.

Donderdag meldden de topmannen van GM, Ford en Chrysler zich bij Nancy Pelosi, de voorzitter van het Huis van Afgevaardigden. Zij hopen dat de nieuwe Democratische regering onder leiding van Barack Obama meer geneigd zal zijn de automakers financieel te steunen. In de verkiezingscampagne heeft Obama gezegd dat hulp aan de autofabrikanten een economische prioriteit is.

Bron: ANP

Reageer op dit artikel