nieuws

Gezinsuitbreiding voor Toyota-robotfamilie

Home

Robots kennen we vooral als de nooit klagende puntlassers uit de autofabriek. Maar Robots worden menselijker. In Toyota City woont zelfs al een robot die perfect viool speelt. Krijgen we ooit een robot als hulpje in de huishouding?

Gezinsuitbreiding voor Toyota-robotfamilie

Een paar jaar geleden kwam Honda met Asimo. Dat ventje van 1,30 meter en 54 kg zwaar kon wandelen als een mens en zelfs trappen op en af lopen. Toyota had ook al een robotfamilie, maar breidt die nu uit met twee nieuwe leden.

Zwaargewicht

De eerste, de Mobility Robot helpt graag een handje bij persoonlijk vervoer over korte afstanden. Hij kan een mens volgen over ieder denkbare ondergrond en is daarom geschikt als kruier. Maar de 1,10 meter kleine zwaargewicht (150 kg) kan meer. Als het moet draagt hij zijn eigenaar.

Musicus

De tweede nieuweling is artistieker aangelegd. Dankzij 17 gewrichten in handen en armen kan hij allerlei taken uitvoeren. En dat hoeven geen eenvoudige taken te zijn. De gecompliceerde bewegingen, nodig om viool met vibrato te spelen, zijn een fluitje van een cent.

Zin of onzin?

Wat is de zin van dit soort robots? Toyota ziet ze in de toekomst samenwerken met mensen. Op welke gebieden? Ook daarover heeft Toyota duidelijke ideeën: “Huishoudelijke taken, verpleging en gezondheidszorg, productie en persoonlijk vervoer over korte afstanden”. Zouden olie verversen en luchtfilter vervangen daar in de toekomst ook bij komen?

Erwin den Hoed (Redactie Auto & Motor TECHNIEK)

Bekijk het filmpje van de vioolspelende Toyota-robot en de handige Mobility Robot.

Reageer op dit artikel