nieuws

General Motors en Chrysler praten over fusie

Home

General Motors en Chrysler praten over fusie

General Motors (GM) en Chrysler hebben gesproken over een mogelijke fusie. Dat meldden verschillende Amerikaanse media. De onderhandelingen, die meer dan een maand geleden begonnen, zijn vanwege de kredietcrisis opgeschort. De Amerikaanse auto-industrie heeft te kampen met hevige concurrentie vanuit Japan. Veel economen denken dat de autosector het volgende slachtoffer wordt na de financiële sector.

GM liet afgelopen vrijdag weten geen faillissement te hoeven aanvragen, iets waar op Wall Street druk over werd gespeculeerd. Het aandeel GM zakte vrijdag tot een nieuw dieptepunt van 4 dollar, het laagste niveau sinds 1949.

General Motors is de grootste Amerikaanse autofabrikant. Ford Motor is de tweede grootste en Chrysler staat op de derde plaats.

De verkopen van de ‘grote drie’ uit Detroit staan al lange tijd zwaar onder druk. In augustus kelderden de verkopen tot 20 procent. General Motors incasseerde sinds 2005 verliezen ter hoogte van 70 miljard dollar. Voor Ford is dat bedrag opgelopen tot circa 24 miljard dollar.

Ford overweegt verkoop belang Mazda

Ford zou vanwege de financiële problemen 20 procent van zijn belang in Mazda willen verkopen. Het Amerikaanse concern heeft een aandeel van 33,4 procent in het Japanse bedrijf. Ford zou inmiddels al zijn benaderd door enkele Japanse bedrijven.

Ford boekte in het tweede kwartaal van dit jaar een nettoverlies van 8,7 miljard dollar. Verder daalden de autoverkopen in de eerste negen maanden met maar liefst 17 procent.

De koers van het aandeel Ford daalde vrijdag met acht procent naar het laagste niveau in 26 jaar. Ford-topman Alan Mulally is niet bang dat het bedrijf binnen afzienbare tijd zonder geld komt te zitten en maakt zich geen zorgen over een mogelijk faillissement. “We zullen onze productie aanpassen aan de vraag. We blijven onze kasstroom nauwkeurig beheersen”, aldus Mulally.

Bron: ANP

Reageer op dit artikel