nieuws

Geld bij General Motors bijna op

Home

Geld bij General Motors bijna op

De verliezen houden aan en de reserves slinken. Als het zo doorgaat, lijkt de auto-industrie in de Verenigde Staten ten dode opgeschreven. General Motors waarschuwde vrijdag dat het geld bij de autogigant tegen de zomer volgend jaar op is, als de huidige malaise op de automarkt aanhoudt.

GM heeft last van de door de financiële crisis ingestorte automarkt, die ook de andere autobouwers heeft getroffen. Amerikaanse autobedrijven schrijven hierdoor al maandenlang rode cijfers. Zo draaide GM in het afgelopen kwartaal een verlies van 2,5 miljard dollar (1,96 miljard euro). Bovendien zette het de overnamegesprekken met de kleinere evenknie Chrysler in de ijskast. “Het verbeteren van onze liquiditeitspositie blijft een topprioriteit”, aldus de autobouwer.

Het bedrijf leed een jaar eerder nog een recordverlies van 42,5 miljard dollar, maar dat cijfer werd vertekend door eenmalige afschrijvingen ter waarde van ruim 38 miljard dollar. Dit jaar zijn in het kwartaalresultaat juist eenmalige baten ter waarde van 1,7 miljard dollar verwerkt.

GM verkocht in het derde kwartaal wereldwijd 2,1 miljoen auto’s. Dat zijn er 11 procent minder dan een jaar eerder. Vooral in Noord-Amerika vielen rake klappen. GM bracht daar 19 procent minder auto’s aan de man. Het wereldwijde marktaandeel daalde licht tot 13 procent. Het bedrijf verloor vooral terrein ten opzichte van concurrenten in Noord-Amerika en West-Europa.

Concurrent Ford liet een dag eerder al weten dat de reserves teruglopen. Ford had boekhoudkundige maatregelen nodig om het verlies in de boeken te beperken tot 129 miljoen dollar (ruim 100 miljoen euro). De producent kwam overeen om de verplichtingen voor de toekomstige betalingen van medische verzekeringen van gepensioneerden over te dragen aan een vakbondsfonds.

General Motors en Ford snijden flink in de kosten, maar dit is op korte termijn niet voldoende om het hoofd te bieden aan de drastisch inzakkende verkopen. Een oplossing zoeken de autogiganten in overheidssteun. Ford, GM en Chrysler meldden zich afgelopen donderdag bij de Amerikaanse overheid voor financiële steun. Barack Obama liet vrijdag in zijn eerste persconferentie sinds zijn verkiezing tot president drie dagen eerder weten de Amerikaanse auto-industrie te willen ondersteunen.

Ook elders in de wereld dwingt de wereldwijde financiële crisis autoproducenten op hun centen te letten. De vraag naar auto’s is volledig ingestort, zoals bleek uit cijfers van Renault, Peugeot, BMW en Nissan. De Japanse autofabrikant Toyota gaf donderdag een winstwaarschuwing.

Bron: ANP

Reageer op dit artikel