nieuws

‘Geen ontslagen bij Opel

Home

‘Geen ontslagen bij Opel

De problemen bij Opel zullen niet leiden tot ontslagen. Dat stelde de directeur van de Europese divisie van moederbedrijf General Motors, Carl-Peter Forster, in een zaterdag gepubliceerd interview in de Duitse krant Welt am Sonntag.

Forster is in gesprek met de vakbonden over de gevolgen van de problemen bij General Motors voor de werknemers van Opel. “Sluiting, verkoop of het schrappen van arbeidsplaatsen staan daarbij niet op de agenda”, aldus Forster.

Opel lijdt sterk onder de financiële problemen van GM en klopte vorige week bij de Duitse overheid aan voor financiële steun en kredietgaranties om de moeilijke economische omstandigheden te kunnen overleven.

Volgens hoogleraar en automarktdeskundige Ferdinand Dudenhöffer kan Opel echter niet aan de problemen van GM ontkomen. “Opel en GM zitten in hetzelfde schuitje. Als dat water maakt, gaan ze samen ten onder.”

GM-bestuur: alle opties liggen op tafel

Het bestuur van de Amerikaanse autoproducent General Motors houdt ondertussen alle opties voor het noodlijdende bedrijf open, inclusief het aanvragen van een faillissement. Dat meldde zakenkrant The Wall Street Journal zaterdag op zijn website.

Volgens bronnen binnen GM zou het bestuur het daarbij oneens zijn met topman Rick Wagoner, die een faillissement van GM altijd van de hand heeft gewezen. Wagoner vroeg deze week samen met zijn collega’s van Ford en Chrysler 25 miljard dollar noodhulp aan het Amerikaanse Congres.

General Motors zou door de financiële crisis en de sterk gedaalde vraag naar auto’s op de rand van de afgrond staan. Critici stellen dat het concern de problemen aan zichzelf te wijten heeft en dat het een faillissement moet aanvragen onder de zogenoemde chapter 11-wetgeving.

Chapter 11 lijkt op uitstel van betaling, waarbij bescherming wordt geboden tegen schuldeisers, maar gaat verder. Het doel is door schuldsanering en reorganisaties het bedrijf zelfstandig te laten voortbestaan.

Bron: ANP

Reageer op dit artikel