nieuws

Frankrijk leent miljarden aan autosector

Home

Frankrijk leent miljarden aan autosector

De Franse overheid komt de auto-industrie tegemoet met leningen van in totaal circa 6,5 miljard euro. Dat heeft de Franse president Nicolas Sarkozy maandag bekendgemaakt.

PSA Peugeot Citroën en Renault kunnen ieder rekenen op een lening van 3 miljard euro. Renault Trucks, dat in handen is van het Zweedse AB Volvo, krijgt een krediet van 500 miljoen euro.

Sarkozy liet weten dat de betroffen bedrijven hebben beloofd om tijdens de looptijd van de leningen geen fabrieken in Frankrijk te sluiten en er “alles aan te doen om ontslagen te voorkomen”. De leningen worden volgens de president “strikt volgens de regels van de Europese Unie” verstrekt.

Franse media meldden eerder op de dag dat de autobranche in ruil voor de leningen ook heeft beloofd geen fabrieken te openen in landen waar de lonen lager liggen dan in Frankrijk. Daarnaast zouden ze hun bonus- en dividendbeleid aan banden moeten leggen.

Sarkozy kondigde ook aan dat de overheid toeleveringsbedrijven voor de auto-industrie te hulp schiet met 600 miljoen euro. Daarnaast komt er een hulppakket ter waarde van 2 miljard euro voor de financiële dienstverleners van Renault en Peugeot-Citroën.

Eurocommissaris Kroes (Concurrentie) zei onlangs niet akkoord te zullen gaan met steunmaatregelen voor de auto-industrie, waarbij de verplichting bestaat het geld in Frankrijk te besteden. Maandag onderstreepte de liberale eurocommissaris in een toespraak in Brussel dat “we heel erg moeten oppassen dat niet het verkeerde crisisrecept schade toebrengt aan het gelijke speelveld voor de industrie, waardoor op termijn alle belanghebbenden getroffen zouden worden”.

Wim van de Camp, lijsttrekker voor het CDA bij de Europese verkiezingen, wil dat Kroes ingrijpt tegen de plannen van de Franse president Nicolas Sarkozy om de Franse automobielindustrie te steunen.

“Als het aan Sarkozy ligt krijgen alleen autofabrikanten die Franse onderdelen gebruiken subsidie. Dat is protectionisme en dus onacceptabel”, stelde hij tijdens een bezoek aan de Achterhoek. Nederland heeft veel toeleveringsbedrijven voor de Franse en Duitse automobielindustrie. Die worden volgens hem door deze plannen enorm geschaad. “Ook voor een bedrijf als Corus is dit nadelig.”

Bron: ANP

Reageer op dit artikel