nieuws

Ford verkoopt deel belang in Mazda

Home

Ford verkoopt deel belang in Mazda

Ford verkoopt een gedeelte van zijn belang in branchegenoot Mazda. Ford brengt zijn aandeel in Mazda terug van ongeveer 33,4 procent naar ruim 13 procent. Dat liet Mazda dinsdag weten.

Het aandeel van 20 procent dat Ford van de hand doet, is volgens Mazda circa 52 miljard yen waard (428 miljoen euro). “Deze overeenkomst voorziet ons van kapitaal waarmee wij onze transformatie kunnen realiseren”, stelde Ford-topman Alan Mulally. De Amerikaanse autofabrikant heeft zeer veel last van de economische neergang en zit om kapitaal verlegen.

Mazda koopt zelf 6,9 procent van de aandelen terug voor circa 17,9 miljard yen. De rest van het belang gaat naar andere kopers. Volgens Japanse media gaat het onder meer om handelshuizen, verzekeraars en de leverancier van auto-onderdelen Denso.

Ford blijft met ruim 13 procent de belangrijkste aandeelhouder en houdt een van de huidige drie ‘Ford-‘leden in het bestuur. “Wij zetten onze strategische relatie voort”, aldus Mazda-topman Hisakazu Imaki.

GM-Suzuki

Maandag werd bekend dat Ford’s Amerikaanse branchegenoot General Motors (GM) een belang van 3 procent in Suzuki Motor van de hand heeft gedaan. Suzuki zei het belang ter waarde van circa 232 miljoen dollar (ruim 183 miljoen euro) zelf terug te kopen. De fabrikanten zijn nog wel van plan hun samenwerking op het gebied van ontwikkeling van hybride-auto’s voort te zetten. Ook GM heeft snel behoefte aan nieuw kapitaal.

Bron: ANP

Reageer op dit artikel