nieuws

Ford lijdt miljardenverlies

Home

Ford lijdt miljardenverlies

Ford Motor is in het vierde kwartaal van vorig jaar door de wereldwijde economische crisis diep in de rode cijfers beland. Ford leed een nettoverlies van 5,9 miljard dollar, terwijl de omzet met ruim een derde kelderde tot 29,2 miljard dollar. Dat maakte het bedrijf donderdag bekend.

Een jaar eerder kwam het verlies van Ford uit op ruim 3 miljard dollar. De op aan na grootste autofabrikant van de Verenigde Staten heeft veel last van de sterk afzwakkende Amerikaanse autoverkoop. De verkoop in de VS daalde in het afgelopen kwartaal met 30 procent. Voor dit jaar rekent Ford op een verkoopdaling in de VS met 7,6 procent.

Onder druk van de sterk dalende verkoop verloor Ford met zijn automobielactiviteiten in het vierde kwartaal 5,5 miljard dollar aan contanten. Het bedrijf liet donderdag weten geen gebruik te willen maken van overheidssteun om de crisis te overleven, zoals zijn Amerikaanse branchegenoten General Motors en Chrysler wel hebben gedaan. Ford gaat gebruik maken van een bestaande kredietregeling van 10,1 miljard dollar om zichzelf te herstructureren.

Volvo

Ford-dochter Volvo heeft bij de Europese Investeringsbank (EIB) een lening aangevraagd van 475 miljoen euro. De Zweedse overheid stelt zich waarschijnlijk garant voor de lening. Zweden heeft een steunplan voor de auto-industrie ontwikkeld, dat voor een groot deel bestaat uit garanties op kredieten. Volvo Cars boekte in de laatste drie maanden van 2008 een verlies van 736 miljoen dollar.

Bron: ANP

Reageer op dit artikel