nieuws

Fiat verwacht sterke verkoopdaling in 2009

Home

Fiat verwacht sterke verkoopdaling in 2009

Fiat verwacht voor dit jaar door de economische crisis een scherpe daling van de vraag naar zijn producten. De wereldwijde verkoop kan met 20 procent dalen. Dat maakte Fiat donderdag bekend bij de presentatie van de jaarcijfers over 2008.

Vooral het eerste kwartaal zal moeilijk worden, aldus Fiat. Het concern rekent nu voor dit jaar op een nettowinst van “meer dan 300 miljoen euro”. Over heel 2008 daalde de nettowinst met 16 procent tot 1,7 miljard euro, terwijl de omzet met 1,5 procent steeg tot 59,4 miljard euro. De verkopen liepen in 2008 iets terug, de totaalafzet nam met 3,6% af.

Italiaanse media meldden donderdag dat Fiat een alliantie zou overwegen met PSA Peugeot Citroën. Twee dagen geleden bereikte Fiat nog een deal met Chrysler, waarin Fiat een belang neemt van 35 procent.

Fiat-topman Sergio Marchionne sprak vorige maand in een interview met Automotive News Europe al de verwachting uit dat alleen fabrikanten die meer dan 5,5 miljoen auto’s per jaar maken de huidige crisis kunnen overleven. Over twee jaar zijn er wereldwijd slechts zes grote autoproducenten over volgens Marchionne.

Bron: ANP

Reageer op dit artikel