nieuws

Duizenden werknemers betogen voor redding Opel

Home

Duizenden werknemers betogen voor redding Opel

Duizenden Opel-werknemers hebben donderdag gedemonstreerd tegen plannen van moederconcern General Motors om Opel-fabrieken te sluiten en banen te schrappen. Volgens de bonden deden 15.000 werknemers mee aan de protestactie bij het hoofdkantoor van Opel in Rüsselsheim. Ook bij andere autofabrieken van GM in Europa vonden donderdag demonstraties plaats.

De demonstranten droegen spanborden met leuzen als ‘Opel mag niet sterven’ en ‘Opel moet blijven, ook zonder GM’. De actievoerders kwamen van Opel-fabrieken in heel Duitsland. Vice-kanselier Frank-Walter Steinmeier hield een toespraak waarin hij beloofde Opel te steunen. “Opel is onderdeel van de Duitse geschiedenis en we moeten die historie verdedigen”, aldus Steinmeier. Opel bouwt al sinds 1899 auto’s in Rüsselsheim en was ooit de grootste autofabrikant van Duitsland.

Het noodlijdende GM overweegt duizenden banen bij Opel te schrappen en fabrieken te sluiten om kosten te besparen. Om te overleven heeft Opel de Duitse overheid om een noodkrediet gevraagd van 3,3 miljard euro. De regering van bondskanselier Angela Merkel heeft nog niet besloten of ze Opel te hulp zal schieten.

Bron: ANP

Reageer op dit artikel