nieuws

Doet GM Saab de deur uit?

Home

Doet GM Saab de deur uit?

General Motors overweegt nog eens duizenden werknemers te ontslaan. Ook denkt GM erover een aantal van zijn automerken te verkopen of de productie stop te zetten. Dat meldde The Wall Street Journal maandag op basis van ingewijden.

De ontslagen kunnen volgens de zakenkrant al begin augustus door het bestuur worden goedgekeurd. GM schrapte eerder al tienduizenden banen in Noord-Amerika om kosten te besparen. Het autoconcern heeft te kampen met een teruglopende verkoop in de Verenigde Staten door de hoge brandstofprijzen. De Amerikaanse verkoop nam met 16 procent af in het eerste halfjaar. Vooral winstgevende suv’s en pick-ups worden veel minder verkocht.

Eerder zette GM daarom al zijn benzineslurpende merk Hummer in de etalage. Het concern zou overwegen ook om andere automerken te verkopen of een halt toe te roepen aan de productie. Vooral het Zweedse Saab en het Amerikaanse Saturn zijn volgens analisten goede kanshebbers de deur uit te gaan. Chevrolet en Cadillac blijven wel zeker binnen GM, zo meldde The Wall Street Journal.

De ontslagen zouden vooral vallen in het lagere en het middelste management, administratieve banen en op verkoopafdelingen. Wereldwijd telt GM 76.000 van deze zogeheten “white-collar workers”, van wie de meerderheid in de VS actief is. In totaal telt het concern uit Detroit wereldwijd ruim 260.000 werknemers.

GM heeft als doelstelling in 2010 weer winst te maken na het recordverlies van bijna 38 miljard dollar in 2007. Dat verlies was het gevolg van een boekhoudkundige aanpassing. Analisten vrezen echter dat het bedrijf onvoldoende middelen heeft om zijn verliesgevende activiteiten nog een paar jaar vol te kunnen houden.

Het bedrijf heeft een financiële reserve van 24 miljard dollar, maar verbruikt ongeveer 3 miljard dollar per kwartaal. Analisten denken dat het concern nog 10 miljard tot 15 miljard dollar aan extra kapitaal nodig heeft om 2010 te kunnen halen. GM zou daarvoor nieuwe aandelen kunnen uitgeven of bezittingen verkopen. Ook kan worden gesneden in de winstuitkeringen.

Door alle onrust rond GM is het aandeel vorige week naar het laagste niveau gedaald in meer dan vijftig jaar. Dat kwam vooral door een rapport van zakenbank Merrill Lynch waarin werd gespeculeerd over een mogelijk faillissement van de grootste autofabrikant van de VS.

Sinds begin dit jaar is het aandeel GM al met bijna 60 procent in waarde gedaald. De marktwaarde van GM komt daarmee uit op minder dan 5,7 miljard dollar.

Bron: ANP

Reageer op dit artikel