nieuws

DAF en vakbonden akkoord over werktijdverkorting

Home

DAF en vakbonden akkoord over werktijdverkorting

De vakbonden en DAF Trucks hebben toch een akkoord bereikt over de voorwaarden voor werktijdverkorting. DAF zal de WTV voor de maximale duur van 24 weken gebruiken. In die periode zullen er bij de onderneming in Eindhoven geen vaste dienstverbanden eindigen.

Donderdagavond gingen de partijen nog met ruzie uit elkaar omdat president-directeur Aad Goudriaan van DAF op eigen houtje de tekst van een zorgvuldig geformuleerd onderhandelings- resultaat zou hebben veranderd.

Voor 3500 werknemers van DAF is weliswaar werktijdverkorting van toepassing maar gedurende die periode zijn reorganisaties van de baan. “Nog belangrijker is dat de directie heeft toegezegd dat tijdens de 28 weken WTV er geen sprake zal zijn van collectief ontslag,” zei Jean Marie Severijns, onderhandelaar namens CNV BedrijvenBond. Ook WW-rechten van de betrokken werknemers worden volledig gegarandeerd.

Recent maakte het bedrijf bekend de productie in de laatste week van dit jaar en de eerste weken van januari stil te leggen. Daar kwam vrijdag een besluit bij om een deel van de productie vanaf januari alleen in dagdiensten te doen. DAF kampt door de snelle economische neergang met een aanhoudend lage vraag en een snel gekrompen orderportefeuille.

“Volgend jaar zal voor de hele industrie een bijzonder moeilijk jaar worden”, aldus DAF-topman Goudriaan. “Met de juiste maatregelen zullen wij in staat zijn om onze groei van de afgelopen jaren weer op te pakken zodra de markt zich herstelt.”

Bron: ANP

Reageer op dit artikel