nieuws

Crisis drukt Peugeot Citroën diep in het rood

Home

Crisis drukt Peugeot Citroën diep in het rood

PSA Peugeot Citroën is vorig jaar door de crisis op de automarkt diep in de rode cijfers gedoken. Het nettoverlies kwam uit op 343 miljoen euro, tegen een winst van 885 miljoen euro een jaar eerder. Dat maakte de op een na grootste autofabrikant van Europa woensdag bekend.

De omzet ging met 7,4 procent omlaag naar 54,4 miljard euro. De verkoop daalde met 4,9 procent naar 3,26 miljoen auto’s. Ook voor dit jaar verwacht Peugeot Citroën een verlies. Vooral de eerste helft van 2009 wordt moeilijk, aldus topman Christian Streiff. Hij rekent voor 2010 weer op winst.

Autoconcerns kampen wereldwijd met sterk afzwakkende verkopen. Om de crisis het hoofd te kunnen bieden, krijgt de Franse auto-industrie van de overheid meer dan 6 miljard euro aan leningen. In ruil daarvoor mogen geen fabrieken in Frankrijk worden gesloten en moeten ontslagen worden voorkomen.

In heel Europa zullen er dit jaar echter zeker tienduizend banen verdwijnen bij het autoconcern. “We verwachten dat meer dan elfduizend mensen het bedrijf dit jaar vrijwillig zullen verlaten”, aldus financieel directeur Isabel Marey-Samper.

Het hoofd van de personeelsafdeling Jean-Luc Vergne schatte dat “tien- tot twaalfduizend mensen in Europa” hun baan zullen verliezen. Peugeot Citroën had in 2007 wereldwijd bijna 208.000 werknemers in dienst.

Bron: ANP

Reageer op dit artikel