nieuws

Chrysler stopt productie en praat met GM over fusie

Home

Chrysler stopt productie en praat met GM over fusie

General Motors en Chrysler zijn opnieuw begonnen met gesprekken over een fusie. Dat meldde The Wall Street Journal donderdag op basis van goed ingevoerde bronnen. De beide concerns kampen met grote financiële problemen. Een paar weken geleden liepen gesprekken over een samensmelting van de bedrijven nog stuk.

GM en Chrysler hopen dat de Amerikaanse overheid zo snel mogelijk instemt met een 14 miljard dollar kostend hulpplan voor de autoindustrie. Ze zouden met de nieuwe fusiegesprekken willen aantonen dat ze bereid zijn om nieuwe wegen in te slaan om de autoproductie te behouden voor de Verenigde Staten.

Productiestop

Chrysler stopt vanaf vrijdag zeker een maand met de productie in verband met de steeds ernstiger financiële problemen waarin het bedrijf verkeert en het uitblijven van een reddingsplan voor de autosector door de overheid.

Volgens Chrysler kopen Amerikanen op het moment veel minder auto’s omdat ze niet kunnen beschikken over kredieten. Vorige week kondigden verschillende autofabrikanten al aan dat ze de productie naar beneden zouden bijstellen in het eerste kwartaal van 2009.

Alle arbeiders van Chrysler krijgen na afloop van hun werkdag vrijdag betaald verlof, vooralsnog tot 19 januari. Het bedrijf laat nadrukkelijk de mogelijkheid open dat de productiestop, die geldt voor fabrieken in de Verenigde Staten, Mexico en Canada, nog langer gaat duren.

Alleen in de Chrysler-fabrieken in de VS werken al circa 30.000 mensen. Naast Chrysler staat ook General Motors aan de rand van de afgrond. GM heeft nog net genoeg geld om het einde van het jaar te halen, terwijl Chrysler nog hooguit tot begin volgend jaar kan overleven.

President George Bush kondigde in een interview met het tv-station Fox aan dat zijn regering “relatief snel” een besluit zal nemen over het hulpplan voor de autofabrikanten.

Bron: ANP

Reageer op dit artikel