nieuws

Bonden blokkeren werktijdverkorting DAF

Home

Bonden blokkeren werktijdverkorting DAF

De bonden gaan de aanvraag van DAF voor werktijdverkorting (WTV) blokkeren. Ze vinden dat de directie zich niet houdt aan de WTV-reglementen door tegelijkertijd 170 werknemers te ontslaan en de ploegendiensten af te bouwen. Dat heeft CNV-bestuurder Jean-Marie Severijns woensdag gezegd.

De plannen van de vrachtwagenbouwer werden tijdens een ledenraadpleging van de bonden verworpen. Severijns: “Als de narigheid veel dieper steekt bij DAF, dan is WTV daarvoor niet het geëigende middel. Dan moet er worden gereorganiseerd met een sociaal plan van formaat. Het is het één of het ander.”

De directie van DAF vreest dat de werkgelegenheid van een groot deel van de productiegebonden medewerkers nu in gevaar komt. “De opstelling van de vakbonden is onverantwoord en getuigt niet van inzicht in de ernst van de situatie”, aldus president-directeur Aad Goudriaan. De directie heeft de bonden donderdag uitgenodigd voor overleg. Zolang er nog onderhandeld wordt, onthoudt DAF zich verder van commentaar.

De productie van vrachtwagens in Eindhoven wordt voorlopig gehalveerd. Dat komt door een aanhoudend lage vraag, een snel gekrompen orderportefeuille en onzekerheid over de duur en omvang van de economische malaise. De fabriek sluit de laatste week van dit jaar en de eerste twee weken van januari de poorten.

Bron: ANP

Reageer op dit artikel