nieuws

‘Auto-tsaar’ krijgt leiding over Chrysler, Ford en GM

Home

‘Auto-tsaar’ krijgt leiding over Chrysler, Ford en GM

Democratische Congresleden en het Witte Huis van de vertrekkende president George Bush zijn het dinsdag in principe eens geworden over een reddingsplan voor de drie grootste Amerikaanse autofabrikanten. Dat maakte de Democratische senator Carl Levin bekend. De overheid mag in ruil voor het reddingsplan een ‘auto-tsaar’ aanwijzen, die de sector onder de hoede krijgt.

Levin verwacht dat het voorstel snel naar het Congres wordt gezonden, mogelijk woensdag al. In het Congres hebben de Democraten het voor het zeggen, waardoor het waarschijnlijk is dat het reddingsplan wordt aangenomen. De Republikeinen zouden echter nog roet in het eten kunnen gooien, zodat de autobedrijven alsnog naar de 15 miljard staatssteun in de vorm van leningen kunnen fluiten.

Ook uit de woorden van de woordvoerster van de president bleek dat het reddingsplan snel naar het Congres zal gaan. Dana Perino zei onder meer dat er “heel veel vooruitgang” was geboekt. Ze sprak van “de laatste hand leggen” aan het reddingsplan.

Auto-tsaar

De overheid mag in ruil voor het reddingsplan een ‘auto-tsaar’ aanwijzen, die de sector onder de hoede krijgt. De bedrijven moeten dan aan deze ‘tsaar’ verantwoording afleggen. Deze afgevaardigde van de overheid mag tevens grote reorganisaties doorvoeren. Ook krijgt de overheid een flink deel van de aandelen van de bedrijven in handen.

General Motors (GM), Ford en Chrysler hadden gevraagd om 34 miljard dollar. Het aanzienlijk lagere bedrag is volgens de Democraten in ieder geval toereikend om de tijd te overbruggen totdat Barack Obama in januari Bush vervangt. Dan kan een nieuw reddingsplan voor de auto-industrie worden opgesteld.

GM en Chrysler zeiden dat ze mogelijk het einde van het jaar niet zouden halen als ze geen steun van de overheid kregen. Ford dreigt niet direct om te vallen, maar wil graag krediet krijgen als de financiële situatie van het concern verslechtert.

Met de leningen moeten de autoconcerns in ieder geval op de been worden gehouden tot en met maart. Nadat in januari aankomend president Barack Obama het Witte Huis heeft betreden, zal een nieuw reddingsplan worden opgesteld.

De ondergang van de Amerikaanse auto-industrie zou volgens analisten tot het verlies van 2,5 miljoen banen kunnen leiden, onder meer bij toeleveranciers. De Amerikaanse autoconcerns zijn in grote problemen gekomen door de sterk afzwakkende verkopen in de Verenigde Staten, de felle concurrentie van vooral Aziatische merken en een achterhaald modellenaanbod, dat te veel inspeelde op benzineslurpende terreinwagens. Ook de recessie in de VS en de financiële crisis maken het leven van de autoconcerns zuur.

Bron: ANP

Reageer op dit artikel