nieuws

AMT Historisch archief: Morris 1100 met Hydrolastic-vering

Home

AMT Historisch archief: Morris 1100 met Hydrolastic-vering

Nadat wat wij kennen als de Mini tot een enorm succes uitgroeide lag wel voor de hand dat moederconcern BMC meer ging doen met dit concept. Met buitengewone interesse keek AMT in 1962 naar de grotere Morris 1100. Vooral het nieuwtje van Hydrolastic-vering sprak ons erg aan. Dat riep om uitvoerige uitleg.

De Austin Seven en Morris 850, zoals de Mini aanvankelijk heette, deed het nog met simpele rubber vering. In de Morris 1100 werd daar een hydraulisch element aan toegevoegd. Inclusief een zeer nuttige koppeling voor/achter.

Onovertroffen ruimte

Eerst bezongen we de lof van Alec Issigonis’ autoconcept, met ruimtesparende combinatie van motor en transmissie dwarsvoorin. Dat zorgde ook in de Morris 1100, pas later ook als Austin Glider verschenen, voor binnenruimte die twee klassen hoger stond dan het buitenformaat.

Kritiek was er op de bescheiden motor. Wel wat groter gemaakt dan die van de Austin Cooper, maar daarmee nog zwakjes. De auto kon veel meer aan dan een 0-80 km/h acceleratie in 16 seconden. Wegligging en vering waren immers uitstekend.

Veren met water

Een stukje van zijn relatief enorme binnenruimte dankte de Mini aan rubber veren, die zonder schokdempers konden. Dezelfde veren waren bij de nieuwe Morris uitgebreid met vloeistofgevulde kamers eronder.

Via plunjers en kleppen werkte de vering zo nog verfijnder, en met meer progressief effect. Heel opmerkelijk was dat gewoon water met antivries en anticorrosie-toevoeging werd gebruikt.

Daarbij werden de vloeistofkamers ook nog aan beide kanten van de auto voor en achter gekoppeld. Dat gaf een stabilisatoreffect, waardoor de Morris alleen achter nog een lichte stabilisatorstang behoefde.

Wij waren nogal verrukt: een uiterst effectieve oplossing, onderhoudsvrij, en naar ons idee onverwoestbaar.

Peter Fokker

(Redactie Auto & Motor TECHNIEK)

AMT Historisch archief

Klik hier voor een artikel uit 1962 over de boeiende Morris 1100

AMT Linktips:

Morris Austin Riley Wolseley Register

Morris 1100.com

‘Elevenhundred.com’

Video: Veel ruimte in de Morris 1100.

Filmpje: De Morris 1100 was een van de sterren op de ‘Earls Court London Motor Show’ van 1962. Nauwelijks iets is overgebleven van de Britse autoindustrie.

Reageer op dit artikel