nieuws

‘Alleen grote autoproducenten overleven crisis

Home

‘Alleen grote autoproducenten overleven crisis

Kleinere autofabrikanten zullen de huidige crisis in de autosector niet overleven. Over twee jaar zijn er wereldwijd slechts zes grote producenten over. Dat zegt Fiat-topman Sergio Marchionne in een interview met het blad Automotive News Europe dat zaterdag is verschenen. Daarnaast zouden er kleine fabrieken kunnen blijven die geen massaproductie leveren.

Volgens Marchionne zullen alleen fabrikanten die meer dan 5,5 miljoen auto’s per jaar maken de problemen het hoofd kunnen bieden. Op dit moment zijn dat Toyota, General Motors, Volkswagen, Ford Motor en Renault-Nissan. De Italiaanse topman denkt dat er uiteindelijk een Amerikaanse groep, een grote Duitse fabrikant, een Frans-Japanse producent en een zuiver Japanse automaker overblijven. Verder komen er volgens Marchionne een grote Chinese speler bij en een pan-Europese producent.

‘De grote drie’

In Amerika vervolgden ondertussen de Democratische Congresleden en het Witte Huis hun gesprekken over de overheidssteun aan General Motors, Ford en Chrysler. Definitieve consensus over de hulp is er nog niet, meldde zaterdag een woordvoerder van het Witte Huis.

Vrijdagavond lieten anonieme leden van het Congres nog weten dat er overeenstemming was bereikt en dat de producenten 15 tot 17 miljard dollar zouden ontvangen. Een akkoord zou onder handbereik zijn, omdat de partijen het eens waren geworden dat het geld in eerste instantie afkomstig zou zijn uit een potje van het ministerie van Energie.

Maar de woordvoerder van het Witte Huis wilde alleen bevestigen dat er overeenstemming was over het feit dat de “autoproducenten een geloofwaardig plan om te overleven” moeten hebben voordat ze in aanmerking komen voor hulp.

De ‘Grote Drie’ hadden gevraagd om 34 miljard dollar. Het bedrag van 15 tot 17 miljard dollar dat in de wandelgangen wordt genoemd is volgens de Democraten in ieder geval toereikend om de tijd te overbruggen totdat Barack Obama in januari de huidige president George Bush vervangt. Dan kan een nieuw reddingsplan voor de Amerikaanse auto-industrie worden opgesteld.

Obama kondigde zaterdag in zijn wekelijkse radiopraatje een agressief actieplan aan voor de redding van de economie. “Wij hebben daden nodig – en wij hebben nu daden nodig”, aldus de president in spe.

Bron: ANP

Reageer op dit artikel