nieuws

15 miljard voor GM, Chrysler en Ford

Home

15 miljard voor GM, Chrysler en Ford

Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft woensdag ingestemd met een reddingsplan van 15 miljard dollar (11,6 miljard euro) voor de drie grote Amerikaanse autofabrikanten. De Senaat moet zich nog buigen over het voorstel, waar het Witte Huis het in principe mee eens is. In de Senaat kan het plan mogelijk meer weerstand tegemoet zien omdat de Democraten, die het plan voorstelden, slechts een kleine meerderheid hebben.

De ‘Grote Drie’ uit Detroit, General Motors, Ford Motor en Chrysler, kunnen dankzij het reddingsplan goedkope korte termijnleningen kunnen afsluiten bij de overheid. Met de leningen moeten de autoconcerns in ieder geval op de been worden gehouden tot en met maart. Nadat in januari aankomend president Barack Obama het Witte Huis heeft betreden, zal een nieuw reddingsplan worden opgesteld.

Als de regering de autobouwers niet uit de brand helpt, verliezen mogelijk 2,5 miljoen Amerikanen hun baan. Ook dreigt volgens politici en analisten een ‘tweede kredietcrisis’ omdat autobedrijven honderden miljarden dollars aan schulden hebben die dan niet meer kunnen worden afbetaald.

De drie bedrijven hebben om in totaal 34 miljard dollar aan noodkredieten gevraagd. Washington wil voorlopig niet verder gaan dan 15 miljard dollar. Aan de kredietmogelijkheid zijn strenge voorwaarden verbonden. De bedrijven moeten uiterlijk dit voorjaar met gedegen herstructureringsplannen komen.

Een speciale ‘auto-tsaar’ gaat daarop toezien. Als de autobouwers niet snel of ingrijpend genoeg reorganiseren, kan hij de staatsleningen terugvorderen. Ook krijgt de overheid in ruil voor de steun belangen in de autofabrikanten. De bedrijven moeten ook zuinigere en milieuvriendelijkere auto’s gaan maken.

Bron: ANP

Reageer op dit artikel