nieuws

Ultimatum Fiat aan bonden Chrysler

Home

Ultimatum Fiat aan bonden Chrysler

Fiat heeft de vakbonden van branchegenoot Chrysler een ultimatum gesteld. Ze moeten akkoord gaan met lagere lonen anders is een redding van het noodlijdende Amerikaanse bedrijf van de baan. Dat heeft Fiat-topman Sergio Marchionne gezegd in een woensdag verschenen artikel in het Canadese dagblad Globe and Mail.

Chryslers Amerikaanse en Canadese bonden moeten volgens Marchionne meegaan met de tendens in de autosector. Duitse en Japanse autofabrikanten hebben de salarissen in de Verenigde Staten en Canada al verlaagd. Marchionne gaf het slagen van de reddingsactie een 50-50 kans van slagen.

Een van de Canadese vakbonden liet woensdag weten “verrast” en “teleurgesteld” te zijn over de opmerkingen van Marchionne. “Natuurlijk hebben wij de Fiat-deal nodig, maar het kan niet zo zijn dat Fiat wegloopt vanwege de arbeidskosten in Canada”, aldus Ken Lewenza van de Canadian Auto Workers Union. Volgens de vakbondsman maken deze kosten maar 7 procent uit van de totale kosten om een auto te fabriceren. Fiat en Chrysler zouden zich beter kunnen richten op een oplossing van de schuldenproblematiek van het Amerikaanse autoconcern, zo zei hij.

Mochten Fiat en de bonden eruit komen, dan krijgt Fiat volgens de laatste voorstellen in eerste instantie een belang van 20 procent in Chrysler. Door die toegang tot de Amerikaanse markt, zou Fiat voldoende schaalgrootte krijgen om de ergste crisis in decennia te overleven.

Chrysler is vooralsnog voor 80 procent in handen van investeringsmaatschappij Cerberus en voor 20 procent eigendom van Daimler. Afhankelijk van het bereiken van bepaalde doelstellingen wil Fiat het belang stapsgewijs vergroten tot 49 procent. Verdere verhogingen zijn afhankelijk van aflossing van staatssteun door Chrysler.

In ruil voor het belang krijgt Chrysler beschikking over Fiats technologie voor de productie van kleinere auto’s en toegang tot buitenlandse markten. Wel zou op korte termijn een aantal van de in totaal dertig fabrieken gesloten worden.

Daarnaast kan Chrysler bij een akkoord nog eens 6 miljard dollar aan staatssteun tegemoet zien bovenop de tot nu toe ontvangen 4 miljard dollar. Het Witte Huis heeft Chrysler tot 30 april de tijd gegeven om eruit te komen. Lukt dat niet, dan gaat het bedrijf failliet. Oproepen van de regering-Obama aan geldschieters om Chrysler een schuld van 7 miljard dollar kwijt te schelden, zijn tot dusver aan dovemans oren gericht.

Bron: ANP

Reageer op dit artikel