nieuws

Productie Toyota daalt dit jaar met 12 procent

Home

Productie Toyota daalt dit jaar met 12 procent

Toyota zal het komende boekjaar, dat in april begint, 12 procent minder auto’s produceren. Dat maakte een woordvoerster van het bedrijf maandag bekend. Het aantal auto’s dat van de band afrolt zal ongeveeer 6,2 miljoen bedragen. Dit boekjaar was dat 7,08 miljoen.

Toyota heeft als gevolg van de economische crisis te maken met een grote terugval in de vraag. Het bedrijf heeft de afgelopen maanden al verscheidene malen de productie stilgelegd om het aantal nieuwe auto’s aan te passen aan de vraag.

Maandag werd bekend dat de verkoop van nieuwe auto’s in Japan afgelopen maand met 32,4 procent is gedaald. De vereniging van dealers meldde maandag dat in februari 218.212 auto’s werden verkocht. Een jaar eerder lag dat aantal nog op 322.613 auto’s. Toyota verkocht in februari 32 procent minder voertuigen.

Noodlening

Toyota heeft een noodlening aangevraagd bij de Japanse Bank voor Internationale Samenwerking (JBIC). Toyota vraagt vermoedelijk om ruim 1,5 miljard euro, maar maakte het bedrag niet bekend. “Deze stap is bedoeld om onze financiële bronnen te spreiden nu de internationale markt steeds krapper wordt, vooral in de Verenigde Staten”, aldus een woordvoerder van de financiële afdeling van Toyota.

Toyota verkocht in 2008 meer auto’s dan welke fabrikant dan ook. De 77 voorgaande jaren stond General Motors op de eerste positie.

Ondanks de goede resultaten is het bedrijf niet ongevoelig voor het financiële tumult dat de wereldeconomie in de ban houdt. Toyota verwacht in maart het eerste verlies in de geschiedenis van het bedrijf bekend te moeten maken.

Bron: ANP

Reageer op dit artikel