nieuws

Ophef over Franse steun aan Renault

Home

Ophef over Franse steun aan Renault

De Europese Commissie wil opheldering van de Franse regering over een besluit van Renault om een productievestiging van Slovenië naar Frankrijk te verplaatsen. Volgens de Franse staatssecretaris van Industrie Luc Chatel zou dat besluit samenhangen met staatssteun die de Franse regering aan Renault heeft verleend.

De Franse president Nicolas Sarkozy ontkende vrijdag in Brussel, waar de Europese staatshoofden bijeen waren, dat het starten van een nieuwe productielijn door Renault te maken heeft met protectionisme. “Er wordt geen enkele baan gestolen in Slovenië”, aldus de Franse president.

Renault bevestigde vrijdag dat het de productie van de Clio in zijn fabriek in Flins, in de buurt van Parijs, tijdelijk zal hervatten. De productie van dit model vond sinds 2005 alleen in het Sloveense Novo Mesto plaats.

Volgens Sarkozy is de vraag naar nieuwe auto’s licht aan het aantrekken. Hij noemde met name de slooppremie voor oude auto’s. “Mensen zijn momenteel geneigd kleinere auto’s te kopen. Renault is daar meer in gespecialiseerd. We stelen geen enkele baan in Slovenië. We creëren wel nieuwe banen in Frankrijk. Dat is uitstekend nieuws”.

Volgens Sarkozy moest de Franse overheid wel geld beschikbaar stellen voor de auto-industrie omdat niemand anders bereid was dat te doen. Het alternatief was volgens hem het faillissement van Franse autoproducten geweest.

Europees Commissaris Neelie Kroes (Concurrentie) wil opheldering van Parijs over de plannen van Renault, zei haar woordvoerder vrijdag. Kroes zei eerder dat ze Franse plannen voor staatssteun zou afkeuren als daarbij als voorwaarde geldt dat het geld in Frankrijk moet worden besteed.

Bron: ANP

Reageer op dit artikel