nieuws

Opel wil meer zelfstandigheid

Home

Opel wil minder afhankelijk worden van het Amerikaanse moederbedrijf General Motors. Het wil wel onderdeel blijven van GM, maar met de vrijheid om andere investeerders aan te trekken. Dat heeft de Europese topman van GM, Carl-Peter Forster, vrijdag gezegd.

Opel wil meer zelfstandigheid

Met het plan, dat uit de koker komt van de toezichthoudende raad van het Duitse bedrijf, wil Opel zo veel mogelijk banen behouden. Daarvoor heeft het wel 3,3 miljard euro aan extra kapitaal nodig. Het hoopt dat in eerste instantie de Duitse regering een fors deel daarvan voor haar rekening wil nemen.

Ook aan andere landen waar Opel-fabrieken staan, wordt een bijdrage gevraagd. Het gaat om Groot-Brittannië, Rusland, Oostenrijk, Spanje en België. Verder hoopt Opel op private investeerders in de automobielindustrie. Maar daarvoor moet vermoedelijk eerst de economie aantrekken, aldus Forster.

Moederbedrijf GM kampt met grote financiële problemen, onder meer door de wereldwijde economische terugval. Het concern wil ingrijpend saneren, ook bij zijn Europese dochterbedrijven. Werknemers van Opel voerden donderdag actie om sluiting van fabrieken en massaal verlies van arbeidsplaatsen te voorkomen.

Forster wil het reddingsplan voor Opel maandag voorleggen aan de federale regering. Duitse politici reageerden vrijdag in meerderheid gematigd positief.

Begin deze week gaf de Europese Opel-dealerorganisatie Euroda al aan voorstander te zijn van een plan om Opel deels los te maken van GM. Een groep Duitse dealers zou een aandeel willen nemen in Opel om zo het merk te redden.

Bron: ANP

Reageer op dit artikel