nieuws

Obama: GM en Chrysler eventueel tijdelijk failliet

Home

Obama: GM en Chrysler eventueel tijdelijk failliet

Een werkgroep voor de auto-industrie van het Witte Huis heeft maandag de reorganisatieplannen van de noodlijdende autoconcerns General Motors (GM) en Chrysler afgewezen. Zij moesten daarin aantonen weer winstgevend te kunnen worden om voor extra overheidssteun in aanmerking te komen.

“We hebben helaas moet concluderen dat geen van de plannen levensvatbaarheid weergaven. Ze komen daarom niet in aanmerking voor extra investeringen zoals was gevraagd”, aldus een hooggeplaatste functionaris van het Witte Huis. GM had 30 miljard dollar aan nieuwe leningen gevraagd bovenop de miljarden die het al heeft ontvangen. Nu krijgt GM alleen krediet om de komende zestig dagen mee te overbruggen.

Afgelopen weekeinde dwong het Witte Huis al het ontslag af van GM-topman Rick Wagoner. Hij is maandag onmiddellijke ingang afgetreden en wordt opgevolgd door president Fritz Henderson. Wagoner zou te traag hebben gehandeld om GM weer uit het slop te trekken.

Harde eisen

President Barack Obama stelde maandag harde eisen aan de twee noodlijdende Amerikaanse autoproducenten die verlegen zitten om extra overheidssteun.

De ondernemingen zullen zich zelf zo moeten hervormen dat ze zonder “de oneindige stroom van belastingdollars” kunnen overleven, aldus de president. Voor GM betekent dat een “fundamentele hervorming” waaraan het bedrijf de komende weken moet gaan werken. Dat zal gebeuren in samenwerking met een speciale commissie van de Amerikaanse regering.

Het vertrek van GM-directeur Rick Wagoner is een teken dat GM een “nieuwe visie” nodig heeft, zo liet Obama weten. De regering heeft overigens “geen belangstelling of plannen” om de leiding bij GM over te nemen.

Partner

Chrysler zal volgens Obama op zoek moeten naar een partner om te kunnen overleven. De autofabrikant voerde de afgelopen weken al besprekingen hierover met Fiat. Chrysler-topman Bob Nardelli liet maandag weten al een voorlopige overeenkomst met Fiat te hebben gesloten, met hulp van de Amerikaanse overheid.

De twee partijen zullen binnen dertig dagen alle hordes moeten nemen en tot een akkoord komen, zo zei Obama. Chrysler krijgt van Washington het geld om deze dertig dagen door te komen. Als er daarna geen definitief akkoord op tafel ligt, “kunnen wij niet langer belastingdollars gebruiken om Chrysler overeind te houden”, aldus Obama.

Tijdelijk faillissement

Mogelijk zullen de twee bedrijven tijdelijk bankroet moeten aanvragen om de problemen waarin zij verkeren te overwinnen. Op deze manier kunnen GM en Chrysler een deel van de oude schulden die zij meedragen kwijtraken. De productie gaat daarbij intussen gewoon door, verzekerde Obama.

Bron: ANP

Reageer op dit artikel