nieuws

Meer steun voor General Motors

Home

Meer steun voor General Motors

General Motors (GM) heeft nog eens 2 miljard dollar aan staatssteun ontvangen. Dat maakte het Amerikaanse ministerie van Financiën bekend. Het geld is bedoeld als aanvullend werkkapitaal. GM kondigde maandag ingrijpende maatregelen aan die het concern een toekomst moeten geven.

De injectie moet GM in staat stellen de zaken weer op orde te krijgen. Eerder kreeg General Motors al 5 miljard dollar toegezegd.

GM schrapt nog eens zeven- tot achtduizend arbeidsplaatsen en hoopt 27 miljard dollar (ruim 20 miljard euro) aan schulden weg te werken door schuldpapieren om te wisselen voor aandelen.

Vier merken

GM wil zich in de Verenigde Staten gaan richten op vier merken: Chevrolet, Cadillac, Buick en GMC. Eind 2009 zullen Saab, Saturn en Hummer verdwijnen, Pontiac uiterlijk in 2011.

Halvering dealernetwerk

Het autoconcern halveert ook bijna zijn Amerikaanse dealernetwerk, van 6246 dealers in 2008 naar 3605 eind volgend jaar. Deze ingreep is forser en vindt veel sneller plaats dan GM in februari had voorgesteld. De Amerikaanse regering weigerde daarna structurele steun te geven, omdat het bedrijf niet hard genoeg ingreep in zijn activiteiten.

Quitte in 2010

GM denkt met de maatregelen, die de kosten in de VS met 5 tot 7 miljard dollar moeten terugbrengen, volgend jaar quitte te kunnen draaien. Dit zal zelfs gebeuren als op de Noord-Amerikaanse markt maar tien miljoen auto’s op jaarbasis worden verkocht. Tussen 1995 en 2007 verkocht de auto-industrie er jaarlijks tussen de vijftien en zeventien miljoen auto’s. Daarna is de verkoop sterk gedaald door de inzakkende economie.

Surseance

“We nemen harde, maar noodzakelijke maatregelen die cruciaal zijn voor de levensvatbaarheid van GM op de lange termijn”, zei topman Fritz Henderson maandag. GM waarschuwt zijn schuldeisers dat het faillissementsbescherming moet aanvragen als zij niet instemmen met het plan om schuldpapieren om te ruilen voor aandelen.

Chrysler

Chrysler, dat vorige week nog eens 500 miljoen dollar aan overheidssteun toegezegd kreeg, kwam dit weekend tot een akkoord met de Canadese vakbond Canadian Auto Workers (CAW). Chrysler wilde een nieuw arbeidscontract afsluiten met de werknemers in zijn Canadese fabrieken, waarbij het personeel genoegen zou moeten nemen met een lager salaris.

Chrysler schrapt onder meer enkele bonussen en gaat meer gebruik maken van tijdelijke werknemers. Chrysler gaat verder de productie in zijn fabriek in Windsor in de Canadese provincie Ontario met een derde terugschroeven.

Zo zou het bedrijf jaarlijks ongeveer 240 miljoen Canadese dollar (bijna 200 miljoen euro) besparen. Dit moet Chrysler van de ondergang redden.

Bron: ANP

Reageer op dit artikel