nieuws

GM en Chrysler bescheiden op autoshow New York

Home

GM en Chrysler bescheiden op autoshow New York

Haalde General Motors een jaar geleden rapper 50 Cent er nog bij om een nieuwe flitsende SUV te lanceren op de autoshow in New York, dit jaar stuurde de noodlijdende onderneming mannen in pak met een powerpoint presentatie over de onzekere toekomst.

“Dit is niet de tijd voor geldsmijterij of om dingen te doen die als extravagant gezien worden. Geen dansende meiden, spectaculaire shows, of andere zaken die u in het verleden op autoshows heeft gezien”, zei een bestuurder van GM op de Amerikaanse show.

GM, dat sinds het begin van het jaar overeind wordt gehouden door overheidssteun ter waarde van 13,4 miljard dollar, zet momenteel alles op alles om een geloofwaardig herstructureringsplan in elkaar te zetten om een faillissement te voorkomen. Het plan moet voor 1 juni ingediend zijn.

Faillissementsbescherming GM

Volgens de Amerikaanse krant Wall Street Journal zou GM zich opmaken om een zogeheten Chapter 11-procedure (faillissementsbescherming) aan te vragen. Met een Chapter 11-procedure blijft het bedrijf operationeel maar krijgt het de tijd om orde op zaken te stellen. Dat lijkt de meest waarschijnlijke keuze die het bedrijf op dit moment heeft, aldus de Wall Street Journal vrijdag.

Wanneer GM de procedure ingaat heeft dit geen directe gevolgen voor de Europese dochterbedrijven zoals Opel en Volvo. Wel kunnen zij verkocht worden zodat moederbedrijf GM financieel weer wat meer lucht krijgt.

In het andere plan zou GM volgens de zakenkrant in twee delen worden gesplitst. Het ‘Nieuwe GM’ zou doorgaan met de veelbelovende merken als Chevrolet en Cadillac, het ‘Oude GM’ zou de merken mogen houden waar het minder mee gaat.

Chrysler Fiat

Ook bij Chrysler was geen glitter en glamour te bespeuren. Ook dit concern moet later dit jaar een herstelplan inleveren bij de Amerikaanse overheid om krediet te kunnen krijgen. Bovendien heeft de in moeilijkheden geraakte autobouwer een uitgebreid samenwerkingsverband met Fiat aan moeten gaan om in aanmerking te komen voor de hulp van de overheid.

Obama: 17.600 zuinige auto’s

President Barack Obama wil voor juni 17.600 zuinige auto’s bij General Motors, Ford en Chrysler aanschaffen om de noodlijdende Amerikaanse auto-industrie te ondersteunen. De automakers hebben nog alle drie contracten lopen voor de levering van nieuwe auto’s aan de overheid.

Bron: ANP

Reageer op dit artikel