nieuws

‘Fiat wil Opel Antwerpen niet sluiten

Home

‘Fiat wil Opel Antwerpen niet sluiten

De grote Opel-fabriek in Antwerpen, waar 2500 werknemers de Opel Astra maken, is de eerste Opel-fabriek die gaat sluiten. De locatie gaat al in 2011 dicht, als Fiat Opel overneemt. Dat zou uit een intern document van Fiat blijken, waarover Vlaamse media woensdag berichtten. De Vlaamse minister-president Kris Peeters sprak die berichtgeving woensdag tegen.

De Italianen zouden tien autofabrieken in Europa willen sluiten. Dat zou 18.000 banen kosten. De vakbonden bij Opel Antwerpen reageren gelaten. “Ons overlijdensbericht is al meermaals in de media verschenen, maar we leven nog steeds”, zei Rudi Kennes van vakbond ABVV.

Volgens de Vlaamse minister-president Kris Peeters, die woensdag telefonisch contact had met Fiat-topman Sergio Marchionne, is er van sluiting geen sprake.

De Duitse krant Frankfurter Allgemeine Zeitung schreef dinsdag dat Fiat plannen heeft om bij een eventuele overname van GM Europe verschillende fabrieken te sluiten, waaronder de Opel-fabriek in Antwerpen. “Die informatie klopt niet. Meneer Marchionne heeft onderstreept dat dit vals is”, aldus Peeters.

De Vlaamse minister-president heeft de Fiat-topman laten weten dat zijn regering bereid is voor 300 miljoen euro garant te staan voor investeringen in de fabriek. Vlaanderen is bovendien bereid de terreinen en gebouwen van de fabriek over te nemen om ze vervolgens weer te verhuren.

Ook in Duitsland, Groot-Brittannië en Italië leiden de fusieplannen tot onrust.

Fiat is overigens niet de enige kandidaat om Opel over te nemen van het noodlijdende General Motors. Een woordvoerder van het Russische autoconcern Gaz bevestigde tegenover de Duitse krant Handelsblatt dat het is uitgenodigd deel te nemen aan een consortium dat een bod wil uitbrengen op Opel. Hij wilde niet zeggen uit welke partijen het consortium verder bestaat, maar algemeen wordt aangenomen dat het gaat om de Canadees-Oostenrijkse leverancier van auto-onderdelen Magna en de Russische staatsbank Sberbank.

Gaz, dat deel uitmaakt van het imperium van oligarch Oleg Deripaska, wil geen financiële bijdrage leveren aan de overname. Wel levert de zo goed als failliete Russische bouwer van bedrijfswagens volgens de woordvoerder fabrieken, verkooppunten en garages in Rusland en andere voormalige Sovjetrepublieken.

Bron: ANP

De vakbonden zijn niet blij met een eventuele Fiat-Opel alliantie.

Reageer op dit artikel