nieuws

Fiat-topman: staatssteun leidt tot oneerlijke concurrentie

Home

Fiat-topman: staatssteun leidt tot oneerlijke concurrentie

Topman Sergio Marchionne van Fiat is boos over de staatssteun die sommige concurrenten in landen als Groot-Brittannië, Frankrijk en Zweden krijgen. Bij de aandeelhoudersvergadering van het Italiaanse autoconcern noemde hij die hulp “gevaarlijk”.

Volgens Marchionne leidt staatssteun tot oneerlijke concurrentie. “Het brengt sommige spelers in een bevoorrechte positie terwijl anderen moeten vechten met de handen gebonden”, aldus de Fiat-topman. “Die hulp zou naar iedereen moeten gaan of naar niemand.” De automobielindustrie kampt met grote problemen als gevolg van de economische crisis. Verscheidene landen zijn autofirma’s rechtstreeks te hulp geschoten met onder meer noodkredieten. Italië beperkte zich tot dusver tot de invoering van een bonus voor mensen die hun oude auto inruilen voor een nieuwe.

In Amerika maakt president Barack Obama vandaag het langverwachte reddingsplan bekend om de noodlijdende Amerikaanse auto-industrie te ondersteunen. De drie grote Amerikaanse autofabrikanten General Motors (GM), Chrysler en Ford verkeren in zware problemen als gevolg van de wereldwijde financiële crisis. GM en Chrysler hebben nog eens 21,6 miljard dollar aan staatssteun gevraagd. Beide concerns kregen in december al 17,4 miljard dollar van de Amerikaanse overheid. Ford daarentegen zegt momenteel over genoeg liquide middelen te beschikken.

Bron: ANP

Reageer op dit artikel