nieuws

Daimler breekt met Chrysler

Home

Daimler breekt met Chrysler

Daimler snijdt de laatste banden met zijn noodlijdende Amerikaanse branchegenoot Chrysler door. Het bedrijf verkoopt zijn resterende belang in Chrysler aan de Amerikaanse investeringsmaatschappij Cerberus. Dat maakte Daimler maandag bekend.

Daimler en Chrysler sloegen in 1998 de handen ineen, maar de gehoopte samenwerking kwam nooit van de grond. Het fusiebedrijf DaimlerChrysler droeg daarom in 2007 al 80,1 procent van de aandelen in Chrysler over aan Cerberus.

De autogigant ging na de verkoop verder onder de naam Daimler AG. Dit bedrijf doet nu ook de laatste 19,9 procent van de aandelen van de hand.

Daimler heeft aangegeven dat het de leningen aan Chrysler kwijtscheldt. Hoeveel geld met de deal is gemoeid, is echter niet bekend.

De Amerikaanse zakenkrant Wall Street Journal meldde maandag dat de belangrijke Amerikaanse vakbond United Auto Workers (UAW) een meerderheidsbelang krijgt in de nieuwe opzet van Chrysler.

De vakbond voor werknemers in de Amerikaanse autosector zou 55 procent van de aandelen in het gereorganiseerde Chrysler krijgen. Fiat zou een belang van 35 procent krijgen. De resterende 10 procent wordt volgens de krant verdeeld onder overige geldschieters.

Het noodlijdende Chrysler heeft tot vrijdag de tijd om met een overlevingsplan te komen. De automaker moet onder meer overeenstemming bereiken met de vakbonden, schuldeisers en potentiële geldschieters. Lukt dit niet, dan knipt de Amerikaanse overheid het kapitaalinfuus waar de automaker aan hangt door. Dit zou tot een faillissement van Chrysler kunnen leiden.

Bron: ANP

Reageer op dit artikel