nieuws

Chrysler wil in VS van honderden dealers af

Home

Chrysler wil in VS van honderden dealers af

Chrysler heeft donderdag de Amerikaanse faillissementsrechter gevraagd 789 dealers te sluiten. Dat is bijna een kwart van de verkooppunten die het noodlijdende concern in de Verenigde Staten heeft.

Chrysler, dat formeel faillissement heeft aangevraagd en daarna met hulp van Fiat een doorstart hoopt te maken, denkt dat die doorstart meer kans op succes heeft wanneer de bezem door het aantal dealers wordt gehaald. Het heeft er nu bijna 3200 in de Verenigde Staten.

Vorig jaar verkochten de toen nog 3298 dealers samen ongeveer een miljoen auto’s. Dat is gemiddeld ruim driehonderd auto’s per dealer. Toyota verkocht vorig jaar in de Verenigde Staten 1,6 miljoen auto’s via 1242 dealers.

Het grote dealernetwerk kost Chrysler geld. Het wil daarom een efficiënter distributiesysteem.

Ook General Motors zet het mes in zijn dealerbestand in de Verenigde Staten. Het in moeilijkheden verkerende autoconcern wil 2300 dealers opdoeken. Dat is bijna 40 procent van de verkooppunten die het in de Verenigde Staten heeft

De sanering begint “vandaag” en moet eind volgend jaar zijn afgerond, zo liet het bedrijf vrijdag weten. Nu heeft General Motors nog ruim 5900 dealers in de Verenigde Staten. Eind 2010 zal dat zijn teruggebracht tot 3600.

De autoproducent heeft meer dan 15 miljard dollar aan staatssteun ontvangen en moet voor 1 juni met een herstelplan komen.

Bron: ANP

Reageer op dit artikel