nieuws

Brussel wil met VS praten over problemen GM

Home

Brussel wil met VS praten over problemen GM

Voor de redding van General Motors (GM) is een Amerikaans-Europese oplossing nodig, vindt de Duitse EU-commissaris voor Industrie Günter Verheugen.

Het noodlijdende GM, met in Europa de merken Opel en Saab, heeft miljardensteun gevraagd aan de overheden van vele EU-landen en de VS. “Er is geen nationale oplossing mogelijk, alleen een transatlantische oplossing”, zei Verheugen dinsdag in het Europees Parlement. “Ik ben blij dat de EU-landen met GM-fabrieken willen samenwerken voor hulp. Het is niet in ons belang als GM het onderspit delft. Er staan zeer veel banen op het spel.”

GM heeft 50.000 banen in Europa, waarvan de helft in Duitsland. Het Amerikaanse bedrijf heeft Duitsland om 3,3 miljard euro gevraagd. Maar de Duitse regering vreest dat steun naar de kas van GM in de VS zal vloeien.

Het Europees Parlement toont zich ernstig bezorgd over de malaise in de hele Europese auto-industrie, die twaalf miljoen banen telt. Het parlement stelt in een resolutie dat de EU en de Europese Commissie de steun aan de auto-industrie moeten versnellen, versimpelen en vergroten.

De EU heeft al enkele miljarden euro’s aan gunstige leningen toegezegd in ruil voor milieuvriendelijker automodellen. Verscheidene landen geven slooppremies als mensen hun oude auto omwisselen voor een milieuvriendelijk nieuw exemplaar.

PvdA-europarlementariër Dorette Corbey vindt het ‘weggegooid geld’ om de vraag naar auto’s kunstmatig te stimuleren. “Het probleem is overcapaciteit in de industrie. Dat los je niet op met tijdelijke steunmaatregelen.”

Ze vindt dat de sector moet afslanken en zuiniger auto’s maken. “Belastinggeld zou slechts mogen worden gebruikt voor het terugdringen van overcapaciteit, voor het omscholen van werknemers en de voor het op de markt brengen van schone auto’s van de toekomst, zoals elektrische auto’s.”

Bron: ANP

Reageer op dit artikel