nieuws

‘Besluit over overheidssteun Opel duurt nog weken

Home

‘Besluit over overheidssteun Opel duurt nog weken

Een besluit van de Duitse overheid over eventuele steun aan Opel gaat nog weken duren. Volgens de Duitse minister van Economische Zaken Karl-Theodor zu Guttenberg zijn er nog een hoop “onbeantwoorde” vragen die eerst moeten worden opgehelderd. Dat zei hij na topoverleg vrijdag tussen de Duitse overheid en bestuurders van Opel en moederconcern General Motors in Berlijn.

Volgens Guttenberg heeft GM toegegeven dat er nog veel open zaken liggen en dat daar antwoorden op zullen komen. “De gesprekken zullen nog enkele weken duren”, aldus de bewindsman. Guttenberg had in Berlijn een ontmoeting met de Europese topman van GM, Carl-Peter Forster, om over de steun van 3,3 miljard euro te praten die Opel wil van de Duitse regering en andere Europese landen waar Opelfabrieken staan.

Berlijn is bang dat steun aan Opel in de kas van GM in Detroit in de Verenigde Staten zal vloeien. Ook vindt de overheid de reorganisatieplannen van Opel nog te vaag om een besluit over steun te kunnen nemen. Guttenberg gaat later deze maand naar de Verenigde Staten om met topbestuurders van GM te praten. Ook heeft hij dan een ontmoeting met de Amerikaanse minister van Financiën Timothy Geithner.

Ondertussen zijn de meningen in de Duitse politiek over steun aan Opel sterk verdeeld. Minister van Binnenlandse Zaken Wolfgang Schäuble liet aan zakenkrant Handelsblatt weten dat Opel faillissement zou moeten aanvragen. Volgens hem is dat een betere oplossing dan steun van de staat. “Onze moderne faillissementswetgeving is immers niet op de vernietiging van economische waarde gericht, maar juist op het behoud ervan”, aldus Schäuble.

Ook bij de Duitse bevolking zijn de meningen sterk verdeeld over steun aan Opel, dat al sinds 1899 auto’s bouwt en ooit het grootste autobedrijf van Duitsland was. Uit een peiling van televisiezender ZDF blijkt dat 50 procent van de Duitsers tegen overheidssteun aan Opel is.

Duitse media meldden vrijdag ook dat GM de patenten van Opel aan de Amerikaanse overheid heeft afgestaan als onderpand voor extra financiële steun. Die patenten zouden dan op een later tijdstip weer kunnen worden teruggekocht. Verder werden de fabrieken en vastgoedbezittingen van Opel ondergebracht bij GM.

Bron: ANP

Reageer op dit artikel