nieuws

Volkswagen neemt belang in Suzuki

Home

Volkswagen neemt belang in Suzuki

Volkswagen neemt een belang van 19,9 procent in de Japanse branchegenoot Suzuki. Dat maakten beide bedrijven woensdag bekend. Volgens Suzuki betaalt Volkswagen ongeveer 2,5 miljard dollar (1,7 miljard euro) voor het belang.

De op drie na grootste autoproducent van Japan wil de helft van dit bedrag gebruiken voor de aankoop van aandelen Volkswagen. Beide autofabrikanten lichten de overeenkomst later op de dag in Tokio toe.

Bestuurders van Volkswagen, de op twee na grootste autofabrikant ter wereld, noemden Suzuki in de afgelopen maanden al een interessante partner vanwege de expertise van de Japanners bij het maken van kleine auto’s. Suzuki ontkende vorige maand echter nog dat er gesprekken plaatsvonden tussen beide bedrijven.

Volkswagen, dat onder meer eigenaar is van de merken Audi, Skoda en Seat, nam eerder deze week voor 3,9 miljard euro een belang van 49,9 procent in Porsche. Na de volledige overname van Porsche, die waarschijnlijk in 2011 wordt afgerond, beschikt VW over tien merken.

President-commissaris Ferdinand Piëch liet eerder weten dat VW in zijn visie twaalf merken nodig heeft om te voldoen aan het streven om in 2018 de grootste autoproducent ter wereld te zijn. In dat kader zou VW ook interesse hebben in een overname van vrachtwagenfabrikant MAN.

Topman Osama Suzuki van het Japanse concern benadrukte op een persconferentie in Tokio echter dat VW en Suzuki op gelijke voet gaan samenwerken. “Wij worden niet het twaalfde merk van Volkswagen.”

Bron: ANP

Reageer op dit artikel