nieuws

‘Verkoop delen Saab goed nieuws voor Spyker

Home

‘Verkoop delen Saab goed nieuws voor Spyker

De verkoop van delen van Saab aan een Chinese partij is “goed nieuws” voor Spyker. Dit zei Victor Muller de bestuursvoorzitter van de fabrikant van dure sportauto’s zondag.

Muller zei dat hij nog “midden in onderhandelingen” zit over verkoop van de rest van Saab aan Spyker. Een woordvoerder van Saab zei eerder tegen persbureau Reuters dat het bedrijf er vertrouwen in heeft dat nog een koper kan worden gevonden die heel Saab wil overnemen.

De Amerikaanse krant The Wall Street Journal meldde zondagochtend op gezag van een bron dichtbij de onderhandelingen dat General Motors een deel van haar eigendom in de Zweedse autofabrikant verkoopt aan het Chinese Beijing Automotive Industry (BAIC). De Chinezen nemen onder meer het intellectuele eigendom over de Saab-modellen 9-3 en 9-5 over.

BAIC probeerde eerder voet aan de grond in Europa te krijgen door te bieden op Opel en op Ford-dochter Volvo. Ook was BAIC met de Zweedse sportwagenfabrikant Koenigsegg in de race om Saab in zijn geheel te kopen, maar die deal ging niet door toen Koenigsegg zich terugtrok.

Zowel Spyker als Saab lijden al jaren verlies. Saab leed in 2008 een verlies van 207 miljoen euro, terwijl de omzet 35 procent daalde. De verkopen dit jaar zijn 65 procent gekelderd, in tegenstelling tot concurrenten die juist weer herstel laten zien. Tegen Het Financieele Dagblad zei Spyker-bestuursvoorzitter Muller te hopen op een lening van 400 miljoen euro van de Europese Investeringsbank (EIB) om een overname van Saab te financieren. Zweedse media berichtten vorige week op basis van bronnen bij GM dat Spyker voor GM de ‘favoriete’ koper zou zijn.

GM kocht in 1990 de helft van de aandelen van de automobieldivisie van Saab. Tien jaar later namen de Amerikanen het bedrijf, dat ze achteraf gezien alleen maar geld heeft gekost, volledig over. GM-topman Bob Lutz omschreef Saab ooit als een bedrijf dat al jaren kunstmatig in leven werd gehouden door het moederconcern uit Detroit.

Bron: ANP

UPDATE

BAIC meldde maandag een deal te hebben gesloten met GM over de aankoop van het intellectuele eigendom over de Saab-modellen 9-3 en 9-5 met bijbehorende gereedschap.

Reageer op dit artikel