nieuws

Verkoop deel Chrysler aan Fiat afgerond

Home

Verkoop deel Chrysler aan Fiat afgerond

De verkoop van een groot belang in Chrysler aan Fiat is afgerond. Dit maakten de twee autobedrijven woensdag bekend. Fiat krijgt een belang van 20 procent in het nieuwe Chrysler. In ruil hiervoor stelt Fiat technologie beschikbaar voor de productie van zuinige auto’s. De Italianen kunnen hun belang uitbreiden tot 35 procent als ze aan bepaalde voorwaarden voldoen.

Chrysler heeft een zogenoemde chapter-11-procedure doorlopen. Dit is te vergelijken met de Nederlandse surseance van betaling. In deze procedure is een nieuw bedrijf genaamd Chrysler Group opgericht dat de bezittingen van het oude bedrijf heeft overgenomen. De Amerikaanse (8 procent) en Canadese (2 procent) overheden en een pensioenfonds van de werknemers (55 procent) zijn hiervan met Fiat de aandeelhouders.

De topman van Fiat, Sergio Marchionne, wordt ook de bestuursvoorzitter van het nieuwe Chrysler. In het bestuur van de nieuwe onderneming komen nog negen mensen. Vier hiervan vertegenwoordigen de Amerikaanse overheid, drie vertegenwoordigen Fiat. Canada en het pensioenfonds mogen beiden een bestuurder leveren.

De transactie kon woensdag doorgang vinden nadat het Amerikaanse hooggerechtshof een verzoek voor het aanhouden van de verkoop had verworpen. Enkele schuldeisers van Chrysler hadden de hoogste Amerikaanse rechter hierom gevraagd. Zij stelden dat hun rechten bij de herstructurering zijn geschonden.

Bron: ANP

Reageer op dit artikel