nieuws

Verkoop Chrysler uitgesteld

Home

Verkoop Chrysler uitgesteld

De verkoop van Chrysler aan een groep onder leiding van Fiat is uitgesteld. Dat heeft het Amerikaanse federale hooggerechtshof maandag bepaald. Schuldeisers van Chrysler hadden bezwaar aangetekend tegen de verkoop.

De schuldeisers, bestaande uit onder meer een groep pensioenfondsen uit de Amerikaanse staat Indiana, vinden dat de verkoop niet rechtsgeldig is. De rechter heeft bepaald dat de verkoop is opgeschort, zodat het hooggerechtshof goed kan kijken naar de bezwaren van de schuldeisers.

De uitspraak is een grote tegenvaller voor Chrysler en de Amerikaanse overheid. Een dergelijke interventie kan betekenen dat de toekomst van Chrysler op losse schroeven komt te staan, zo zeiden ze kort voordat de rechter tot een vonnis was gekomen. De uitspraak zou ook gevolgen kunnen hebben voor de doorstart van General Motors, dat net als Chrysler vele miljarden dollars aan staatssteun kreeg.

De groep die bezwaar heeft aangetekend vindt dat schuldeisers zonder onderpand, zoals vakbonden, door de verkoop bevoordeeld worden ten opzichte van schuldeisers met onderpand. De deelnemers in de groep hebben gezamenlijk 42 miljoen dollar (30 miljoen euro) aan leningen uitstaan aan Chrysler. In totaal heeft het bedrijf 6,9 miljard dollar (5 miljard euro) aan schulden met onderpand.

Fiat liet dinsdag weten bij zijn plannen te blijven om Chrysler over te nemen. “Fiat blijft erbij, ook na 15 juni”, zei een woordvoerder. Fiat kan zich na die datum terugtrekken uit de overeenkomst als het herstelplan voor Chrysler dan nog niet helemaal is goedgekeurd.

Bron: ANP

Reageer op dit artikel