nieuws

Universele werkplaats kan zelf software updaten

Home

Universele werkplaats kan zelf software updaten

Onafhankelijke autobedrijven kunnen met ingang van dit jaar zelf software updates uitvoeren bij de moderne Euro 5-auto’s. Bovendien is (betaalde) toegang tot merkinformatie mogelijk en na certificering zelfs veiligheidsgevoelige informatie beschikbaar. Het professioneel servicen van jonge auto’s wordt daarmee gemakkelijker voor de universele werkplaats.

Het recht om software updates uit te kunnen voeren voor Euro 5-auto’s, is in de Europese Euro 5-wetgeving verankerd. Veel autofabrikanten voldoen inmiddels grotendeels aan de verplichting van deze wet, door hun technische informatie via een eigen fabriekswebsite ook aan ‘vrije garages’ te leveren.

De manier waarop fabrikanten de informatie beschikbaar moeten stellen aan niet-merkgebonden autobedrijven, is vastgelegd in strenge Europese regels. De websites moeten (tegen een voor ieder autobedrijf gelijk tarief) toegankelijk zijn en gemakkelijk doorzoekbaar. Ze moeten informatie bevatten over onderhoud en reparatie, software-updates en recalls en ze moeten online diagnose en inlezen van sleutels faciliteren.

Alleen voor veiligheidsgevoelige informatie, zoals het inlezen van sleutels, is certificering nodig. Daar wordt nog aan gewerkt.

Universeel uitlezen

Daarnaast komt er een standaardkastje (VCI) beschikbaar waarmee de auto via de OBD-stekker gekoppeld kan worden met een internetcomputer, om bijvoorbeeld online diagnose mogelijk te maken. Door deze standaardisering kunnen met dezelfde apparatuur alle merken worden uitgelezen en aangepast.

De eerste types VCI zijn al op de markt.

Bent u op zoek naar een Technische Informatie-website of een andere bron van werkplaatsinfo? U vindt ze op www.AMT.nl/werkplaatsinfo.

Wilt u diagnose-apparatuur bekijken, die het mogelijk maakt contact te leggen met de autofabrikant voor software-updates? Grijp dan de komende AutovakRAI aan!

Auke Cupédo (Redactie AMT)

Reageer op dit artikel