nieuws

Topman GM neemt ontslag

Home

Topman GM neemt ontslag

General Motors heeft dinsdag onverwacht topman Fritz Henderson vervangen. Ed Whitacre, de oud-topman van telecomconcern AT&T die in juni toetrad tot de top van GM, neemt Hendersons functie op interim-basis over. Intussen gaat het concern op zoek naar een definitieve opvolger.

Whitacre maakte het vertrek van Henderson dinsdag bekend op een haastig bijeengeroepen persconferentie op GM’s hoofdkantoor in Detroit. Hij bleef vaag over de reden voor het vertrek van de topman en zei slechts dat “alle betrokkenen het eens waren dat veranderingen moeten worden doorgevoerd”. “Fritz heeft opmerkelijk werk verricht door het bedrijf door een ongekende periode van uitdagingen en veranderingen te loodsen”, aldus Whitacre.

Een ingewijde zei dat de raad van bestuur Henderson na een vergadering in Detroit had verzocht zijn functie neer te leggen. Hij was nog maar acht maanden geleden aangetreden als opvolger van Rick Wagoner, die onder druk van de regering-Obama moest opstappen.

GM ging afgelopen jaar bijna ten onder aan de gevolgen van de economische crisis en werd met staatssteun overeind gehouden. Het concern maakte in juli een doorstart in afgeslankte vorm en heeft een schuld van 6,7 miljard dollar bij de Amerikaanse overheid en van 1,4 miljard dollar bij de Canadese overheid.

Volgens analisten valt aan de wisseling van de wacht de invloed van de staat af te lezen. De aanstelling van Whitacre bij het concern was de keuze van de regering, aldus een analist. Volgens haar zaten Henderson en de raad van bestuur niet op dezelfde lijn.

Het Witte Huis liet weten dat het niet betrokken was bij het besluit van GM om wisselingen aan de top door te voeren. “Dat besluit is genomen door de raad van bestuur. De regering was daar niet bij betrokken.”

Vorige maand draaide GM onverwacht het besluit terug om dochter Opel te verkopen aan een consortium van de Canadese producent van auto-onderdelen Magna en de Russische bank Sberbank. De verkoop van de in problemen verkerende dochter Saab aan de Zweedse producent van sportwagens Koenigsegg ketste vorige maand tot teleurstelling van GM af. Volgens het Amerikaanse autoconcern zijn er nieuwe gegadigden. Ook Spyker zou met GM in onderhandeling zijn over een overname van Saab. Het concern neemt tot eind deze maand de tijd daarover een besluit te nemen. Komt het niet tot overeenstemming, dan valt het doek voor Saab.

Bron: ANP

Reageer op dit artikel